Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korupcija

Sudac Gašpar: Presuda je montirana, novinare može biti sram

bariša gašpar (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/3
29.03.2012.
u 13:40

Gašpar je osuđen na godinu i 10 mjeseci zatvora, a izrečena mu je i zabrana obavljanja zvanja od pet godina

– Sve ovo su laži! Presuda je montirana, dogovorena unaprijed i diktirana od bivšeg HDZ-a kojem je trebala kako bi dokazao da se bori protiv korupcije u pravosuđu te tako zatvorio Poglavlje 23. Žrtva sam ovog montiranog postupka i ovo je bezobrazluk, ali to je nažalost vladavina prava u Hrvatskoj. A vas novinare može biti sramota zbog načina na koji radite i izvještavate hrvatsku javnost jer unaprijed stvarate dojam o krivnji svih optuženika u svim postupcima – obrušio se Bariša Gašpar, bivši sudac Visokog trgovačkog suda, po izlasku iz zgrade zagrebačkog Županijskog suda.

Malo pravnog znanja

Žestoka reakcija, poprilično neprimjerena visokom pravosudnom dužnosniku, uslijedila je nakon što je Gašpar čuo presudu kojom ga je sudsko vijeće pod presjedanjem Siniše Plešea, nepravomoćno osudilo na jedinstvenu kaznu od godinu i 10 mjeseci zatvora zbog primanja mita. Uz to mu je izrečena i zabrana obavljanja zvanja u trajanju od pet godina te mora vratiti 183.000 kuna, odnosno protuvrijednost od 25.000 eura. Taj je novac po USKOK-ovoj optužnici uzeo kako bi ubrzao rješavanje određenih predmeta na sudu, odnosno kako bi pojedinim studentima pomogao pri polaganju pravosudnih ispita. Ništa blaži u ocijeni nepravomoćne presude nije bio ni Gašparov odvjetnik Veljko Miljević.

– Ova presuda nema apsolutno nikakvih dokaza da je ta djela počinio Gašpar. Ako nekoga sudite za primanje mita, a ključna svjedokinja kaže da on nema nikakve veze sa spomenutim predmetom jer je svjedokinja bila ta koja ga je zaprimila i vodila do kraja, te ako svjedokinja kaže da Gašpar nema nikakve veze s tim, ne znam što netko tko ima imalo razuma i malo pravnog znanja može zaključiti drugačije, osim da imamo pogrešno optuženog čovjeka? – zapitao se Miljević.

Uvjetne kazne

Osim Gašpara, na uvjetne kazne još su osuđeni Kruno Herceg, Damir Maravić, Miho Plećaš, Mihaela Plećaš, Veljko Vujović i Tihana Zeljko. Prva dvojica, prema optužnici od Gašpara su tražili da im na Visokom trgovačkom sudu ubrza rješavanje spora, dok su ostali tražili pomoć oko polaganja pravosudnih ispita.

Komentara 18

Avatar Vuglec
Vuglec
13:58 29.03.2012.

I ovakvi odlučuju o ljudskim sudbinama, sude drugima, a sami se ne pridržavaju Zakona i Ustava RH. I za to su još dobro plaćeni i nagrađeni imunitetom. Ovo je dobar početak, ali sad treba nastaviti sa raščišćavanjem sudaca koji se ne drže zakona.

MO
moshmislit
14:11 29.03.2012.

strašno je koliko takvih sudaca ima kod nas, nažalost većina toga je nedokaziva osim čitanjem nebuloznih presuda i još gorih odluka viših sudova koje ponekad graniče sa zdravim razumom....suci ne prime uvijek mito nego npr. odrade predmet po dogovoru za druge usluge, najčešće napredovanje u službi i slično...treba im pod hitno ukinuti trajnost obavljanja dužnosti, uvesti licence s obvezom obnove, i pod obavezno rotacije među sudovima iste vrste...jer kad se sudac uhljebi u neku sredinu, a nije moralan sam od sebe, vrlo lako podlegne \"pritisku\"...

SB
sbiki13
14:21 29.03.2012.

brezobrazni gašpar to mu je malo zatvora treba muviše što je tražio to je dobio fuj--------

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije