Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MÜnchenski proces

Sudac Dauster o suđenju Perkoviću: Neću dopustiti pritiske

Josip Perković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
13.01.2015.
u 17:01

Iskaz svjedoka: ‘O Đurekovićevu ubojstvu nemam neposrednih saznanja’

– Potrudit ću se da čast g. Vukušića ostane neokaljana i neću dopustiti pritisak – rekao je sudac Manfred Dauster na početku svjedočenja Bože Vukušića (52), nekadašnjeg emigranta, u procesu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim zemaljskim sudom u Münchenu za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića. Obrana je zaista nastojala diskreditirati Vukušića.

On je u Njemačkoj osuđen na doživotni zatvor za ubojstvo Jusufa Tatara koje se dogodilo deset dana nakon Đurekovićeva ubojstva, a pušten je na slobodu početkom 1991. godine, nakon sedam godina i osam mjeseci zatvora. Vukušić je jučer na sudu izjavio da nije ubio Tatara. Mustačeva braniteljica Lidija Horvat pročitala mu je navod iz njemačke presude “da je Tatar ubijen kao osveta za ubojstvo Stjepana Đurekovića”, a Vukušić je rekao kako on ne zna zašto je ubijen jer u tome nije sudjelovao. Raspravljalo se i o tome zašto je Vukušić kao mladić pobjegao iz Jugoslavije. Prema presudi, na tadašnjem suđenju izjavio je da je pobjegao zbog kritike režima te kako je bio pritvoren dva dana. Sada pak kaže kako nije bio uhićen, da je pobjegao jer je imao teškoća s vlastima zbog pisanja za omladinske novine te kako ga je susjed pripadnik JNA pokušavao vrbovati za suradnju.

– Htio sam se skloniti i pričekati da se stvari smire – rekao je. U Njemačkoj mu je već radio otac, a na pitanje obrane je li pobjegao zato što je protiv njega podnesena kaznena prijava zbog krađe zlatnog nakita Vukušić je rekao da ima papire prema kojima je obrana tražila podatke o tome od splitskog suda. Sudac je upozorio obranu da prije ispitivanja svjedoka na temelju dokumenata te dokumente sudu mora dostaviti. O ubojstvu Stjepana Đurekovića nije bilo puno riječi, na pitanje obrane Vukušić kaže da nema nikakvih neposrednih saznanja o tome. Vukušić je, naime, pozvan kao osoba koja je istraživala rad jugoslavenskih tajnih službi.

>> Otac domobran bio je ogorčen kad mu je sin Josip otišao raditi za Udbu

>> Sanader je iz sjemeništa dolazio kući, a Perković je s obitelji išao na polnoćku

>> Policajci: Đureković radio za njemački BND

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar A-10
A-10
17:23 13.01.2015.

Hvala Bogu, ode Jusipović, pa se opet smije pisati o suđenju Perkoviću i Mustaču.

SU
superfinta
19:05 13.01.2015.

Sasvim sturi izvjestaj.No bolje ista nego nista.

BL
Blizard
21:27 13.01.2015.

Svi dokazi o ubojstvu Djurekovica su tu ,udbaški lanac triba samo kidati kariku po kariku i sto duže okretati na tihoj vatri a onda presuda !, a biti ce toga ihihi !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije