Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pušači mirni

Sud u SAD-u zabranio slikovna upozorenja na kutijama cigareta

upozorenje cigarete
Reuters/PIXSELL
25.08.2012.
u 13:44

Nisu ih uspjeli uvjeriti da bi nove kutije na bilo koji način utjecale na smanjenje broja ovisnika o nikotinu

Pušači u SAD-u ne moraju strahovati da će u bliskoj budućnosti na kutijama svog poroka morati gledati zastrašujuće fotografije oboljelih od raka zbog pušenja. Tamošnji Prizivni sud zabranio je, naime, Vladi da natjera proizvođače cigareta da kutije obilježavaju slikovnim upozorenjima o opasnostima pušenja.

Agencija za hranu i lijekove namjeravala je naime, prisiliti duhanske magnate da na kutije stave sliku s devet prizora oboljelih. Sud je utvrdio da ih nisu uspjeli uvjeriti da bi nove kutije na bilo koji način utjecale na smanjenje broja ovisnika o nikotinu, piše BBC

Tako će Amerikanci zasad zadržati uobičajene kutije, za razliku od Australaca. U Australiji je, naime, visoki sud odobrio novi zakon prema kojemu na kutijama cigareta više ni smije biti logo ni boje proizvođača. Od 1. prosinca ove godine sve će kutije cigareta u Australiji biti iste, maslinasto zelene boje, a glavno će mjesto zauzimati upozorenja o štetnosti cigareta i fotografije pušenjem oštećenih dijelova tijela.

 

Komentara 23

Avatar My Style
My Style
14:52 25.08.2012.

Te slike su stvarno morbidne i preterane. Ja sam nepusac, ne volim duvanski dim, mnogi u mojoj familiji ne gase cigaru ali im ja ne dozvoljavam da kod mene kuci puse u zatvorenom prostoru. Oni to znaju i oni jaci izdrze par sati, a oni slabiji kad prigusti izadju na terasu da izdime po jednu ! Pobornik sam rigoroznog kaznjavanja krsenja zabrane pusenja (u SRB cete na sve manje mesta osecati miris birtije), zagovornik sam stavljanja upozorenja velikim slovima o stetnosti pusenja na kutije sa cigarama (kod nas se vide iz aviona) ali ovo stavljanje kancerom razjedenih organa i sveze operisanih delova tela preko cele kutije je stvarno glupo, neukusno i vulgarno-agresivno namece, po svaku cenu, jednu poruku pusacima !!

Avatar bodavica
bodavica
15:05 25.08.2012.

Kako je taj sudac uvjeren da to ne bi imalo refleksije na pušaće sam on zna i nitko više jer je u svom nenormalnom mozgu donio takav zaključak!!!!!!

BO
boston
14:21 25.08.2012.

jedini masovni mirnodopski proizvod na svijetu, koji kad se rabi po uputama, ubija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije