Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ovo nije normalan sud'

Sud u SAD-u ukinuo pozitivnu diskriminaciju na nekim fakultetima, Biden: 'Snažno se protivim'

FILE PHOTO: U.S. President Biden holds a cabinet meeting, in Washington
Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS
1/3
29.06.2023.
u 21:49

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je naložio američkom ministarstvu obrazovanja da prouči koje bi prakse mogle pomoći izgraditi uključivija i raznolikija studentska tijela te koje sprečavaju postizanje tog cilja

Američki predsjednik Joe Biden je u četvrtak pozvao visokoškolske ustanove da pri odabiru studenata uzmu u obzir izazove s kojima se suočavaju, uključujući rasnu diskriminaciju, nakon što je vrhovni sud ukinuo pozitivnu diskriminaciju na fakultetima. Sud je ukinuo politiku pozitivne diskriminacije na temelju rase pri odabiru studenata na Sveučilištu Harvard i Sveučilištu Sjeverne Karoline, što je snažan udarac politikama koje se često koriste kako bi se povećao broj crnaca, latinoamerikanaca i drugih podzastupljenih manjinskih skupina na sveučilištima.

"Sud je praktički okončao pozitivnu diskriminaciju i ja se snažno protivim odluci suda", rekao je Biden. "Ne smijemo dozvoliti da ova odluka bude zadnja riječ", dodao je. Biden je rekao da je naložio američkom ministarstvu obrazovanja da prouči koje bi prakse mogle pomoći izgraditi uključivija i raznolikija studentska tijela te koje sprečavaju postizanje tog cilja.

Prema novom standardu koji predlaže Biden, potencijalni bi se studenti najprije morali kvalificirati prema akademskim uvjetima pojedinog koledža, no zatim bi dužnosnici u obzir uzeli "nepovoljne prilike", poput financijskih sredstava, životne situacije ili suočavanja s rasnom diskriminacijom.

VEZANI ČLANCI:

"Istina je, svi to znamo, da diskriminacija i dalje postoji u Americi", kazao je Biden.

"Ovo nije normalan sud"

Odluka o ukidanju pozitivne diskriminacije je posljednja u nizu presuda o pitanjima za koje se smatralo da su riješena, poput prava na pobačaj, koje je donio sud s konzervativnim tendencijama. Biden je na pitanje je li riječ o odmetnutom sudu koji se ne obazire na postignute standarde odgovorio: "Ovo nije normalan sud".

VIDEO Biden gadno pao na pozornici, trojica mu pomagala: 'S predsjednikom je sve u redu'

Komentara 6

HO
homofobic
06:07 30.06.2023.

Nisu sve "podzastupljene" manjine jednako pozeljne! Ovaj sudski spor je pokrenut jer Harvard nije dozvolio upis kandidatima "zute rase" makar su imali 100% bodova na prijemnom ispitima a prihvatili su tamnopute kandidate s 50 - 56% bodova sto je i prema pravilniku Harvarda nedovoljno ali izgleda da vrijedi dvostruko ako su pigmentacije Predsjednika Obame!

HO
homofobic
06:10 30.06.2023.

Predlazem da se u Americi osnuje zaklada za dodjelu nagrade slicne Nobelovoj nagradi. Neka ju nazovu "Obama"! Obama je dobio Nobela za zaslugu sto je crnomanjast i ni za sta drugo! Nije li to postignuce?!

XA
xaron
03:23 01.07.2023.

Poslije ovoga biče manje Afro Amerikanaca i Latino, ali menje i bijelih. Jedino če se povečati broj Kineza na US sveucilištima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije