Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobio 40 godina zatvora

Sud u Den Haagu 20. ožujka odlučuje o Karadžićevoj žalbi

Radovan Karadžić
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL
22.02.2019.
u 19:47

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu odlučit će 20. ožujka o žalbi bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je prvostupanjskom presudom 2016. osuđen na 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tijekom rata u BiH, objavljeno je u petak navečer.

"Žalbeno vijeće planira objaviti odluku o žalbi u slučaju Radovana Karadžića 30. ožujka", objavio je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, nasljednik Haaškog suda.

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice.

Haški tužitelji zatražili su u završnim riječima na kraju suđenja da se Karadžića za njegovu presudnu ulogu u zločinima proglasi krivim i osudi na kaznu doživotnog zatvora. Karadžić je za sebe tražio oslobađajuću presudu.

Optužnica protiv Karadžića podignuta je 25. srpnja 1995. godine. Uhićen je 21. srpnja 2008. u Srbiji gdje se godinama skrivao i radio pod imenom dr. Dragan Dabić.

ICTY-ju je izručen devet dana kasnije. Suđenje je započelo 26. listopada 2009., a završne riječi održane su krajem rujna 2014.

Komentara 6

ZI
zip123
22:14 22.02.2019.

Dabogda zivio dugo i zdravo da mu svaki dan u snove dolaze njegove zrtve.Pu!

ST
stormrider
21:27 22.02.2019.

Pa za njega su i 40 godina 400, zato sto ce krepati na robiji. Who cares?

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
23:11 22.02.2019.

Uuuuu je mi se proljepšo a trebali bi Srbi prilikom pregovaranju ulaska u EU zaštitit njegovu zurfu, jedinstvena je 😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije