Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
italija

Sud odlučio: Pozdrav uzdignutom rukom kazneno je djelo

'sudnica_Arhiva VL_Crn_25081'
''
17.09.2012.
u 19:38

Zakon kojim se zabranjuje fašistički pozdrav usvojen je još 1952. godine, ali samo ako se njime uzdizao fašizam i poticalo na rasizam, moglo se biti kažnjen

Uzdignuti ruku u znak pozdrava kao što su činili stari Rimljani i zatim fašisti i nacisti kazneno je djelo, odlučio je danas talijanski Vrhovni sud, uz obrazloženje kako se takvim pozdravom potiče fašizam i rasizam. Vrhovni sud je, zapravo, odbacio žalbu Lorenza F. (50) na kaznu koju mu je izrekao drugostupanjski sud u Firenci 3. studenoga 2010. jer je na jednoj neofašističkoj manifestaciji 23. travnja 2005. uzdignuo ruku u fašistički pozdrav.

Forenzo F. poznat je policiji jer je bio kažnjavan, pa iako je imao djelomično pokriveno lice kada je uzdignuo ruku, moglo ga se prepoznati. Zakon kojim se zabranjuje fašistički pozdrav usvojen je još 1952. godine (zatim 1993. i nešto izmijenjen), ali samo ako se njime uzdizao fašizam i poticalo na rasizam, mogla je biti izrečena kazna.

Svi koji su podizali ruku u znak pozdrava govorili su kako tim činom ne potiču fašizam. Tako je, na primjer, nogometaš Paolo Di Canio, koji je navijače kluba Lazio 2005. godine pozdravio uzdignutom rukom na rimskom Olimpijskom stadionu, kazao kako tim pozdravom nije htio nikoga uvrijediti i kako nema namjeru uzdizati fašizam. Kada je na izborima 2008. godine Gianni Alemanno postao gradonačelnikom Rima njegovi su ga najžešći podupiratelji, oni s neofašističke desnice kojoj je pripadao, pozdravili uzdignutom rukom. I, nitko nije bio kažnjen.

Nakon današnje odluke Vrhovnog suda vjerojatno će se svako uzdizanje ruke u znak pozdrava na rimski način smatrati klicanje fašizmu i rasizmu.

Komentara 6

AU
Augustiner
20:02 17.09.2012.

Toliko zla oko nas i nepravde, lopovluka i kriminala.....u cijelom svijetu ali nedo Bog dić` desnicu u zrak!!!

OB
-obrisani-
20:07 17.09.2012.

Ako Fata ispraca Muju u Holandiju i mase rukom !

Avatar pupoljak
pupoljak
20:25 17.09.2012.

Što radi naš Vrhovni sud i njegov predsjednik Hrvatin?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije