Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćno

Sud: Gazdek nije kriv, radio je svoj posao i objavio istinitu informaciju

gazdek
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
1/3
19.10.2011.
u 09:38

– Ovaj je slučaj samo upozorenje drugim novinarima – pazite što pišete – istaknuo je Dušan Dević, odvjetnik novinara G. Gazdeka.

Novinar i urednik portala Virovitica.net Goran Gazdek nepravomoćno je u srijedu na Općinskom sudu u Virovitici oslobođen optužbi za klevetu za koju su ga privatnim tužbama tužili Josip Đakić i Ante Krišto.

Podsjećamo, J. Đakić i A. Krišto tužili su G. Gazdeka zbog vijesti koju je 7. lipnja ove godine objavio na lokalnom portalu, a koja donosi informaciju o anonimnoj prijavi koju je skupina hrvatskih branitelja podnijela Državnom odvjetništvu u Virovitici protiv Ante Krište, Antuna Trohe, Đure Dečaka i Josipa Đakića, tražeći da se ispita gdje je završio novac koji se u Virovitici ratne 1991. godine prikupljao za nabavu oružja.

– G. Gazdek znao je da do 1994. godine nisam imao ni političke ni ratne veze s Viroviticom i ne mogu biti u kontekstu te prijave. Nije me nazvao i pitao što ja mislim o svemu, iako je imao moj broj telefona. Zbog svega toga uvjeren sam da je svjesno objavio članak kako bi diskreditirao, odnosno oklevetao mene i moju obitelji, i to ne prvi put – kazao je Đakić na sudu, pokušavajući dokazati da je G. Gazdek namjerno objavio neistinu. Sutkinja Jasna Delić Janković odlučila je, s obzirom na to da je prijava o kojoj je G. Gazdek pisao uistinu zaprimljena u Županijskom državnom odvjetništvu 7. lipnja, a zatim 9. lipnja proslijeđena i Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije, da je G. Gazdek objavio istinitu vijest i o njoj informirao javnost, što mu je kao novinaru bila i dužnost.

– Novinar G. Gazdek objavio je istinu u formi vijesti o kaznenoj prijavi. Vijest je bila bez komentara.

O istinitosti navoda u kaznenoj prijavi pak znat će se po završetku istrage koja je u tijeku. Novinar G. Gazdek odradio je stoga posao po pravilima novinarske struke i nikako ne može odgovarati za popratne reakcije, komentare ili karikature onih medija koji su kasnije prenijeli njegovu vijest – objasnila je sutkinja J. Delić Janković. Novinar G. Gazdek istaknuo je da je očekivao ishod ovakve presude jer je "samo radio posao po načelima struke i nikoga nije oklevetao“. Josip Đakić i Ante Krišto, koji su od G. Gazdeka tražili po 100.000 kuna odštete, najavili su da će se na presudu žaliti.
– Ovaj slučaj je samo upozorenje drugim novinarima – pazite što pišete – istaknuo je Dušan Dević, odvjetnik novinara G. Gazdeka.

Ključne riječi

Komentara 9

VE
velikazmija
10:20 19.10.2011.

dovršit ću što sam htio reći -- novinari bi se trebali riješiti jednoumne ideologije ii pisati istinu -- odnosno provijeriti ---izvor-- danas je puno puno-- inata --

BL
Blizanac
10:56 19.10.2011.

Novinar u ovom slučaju nije pisao neistinu niti je išta izmišljao. On je jednostavno objavio vijest da je tamo netko protiv nekoga podnio nekakvu prijavu. Užasavajuće je kako se lopovi svih vrsta u Lijepoj Našoj koriste metodom izvrtanja ćinjenica. Sada proizlazi da je kriv onaj koji viće \"Vatra!\", ane onaj koji je podmetnuo požar! Sramotno, osobito za ljude koji se kite titulom uvaženog zastupnika!!! Fuj!

VE
velikazmija
10:05 19.10.2011.

novinari puno zla nose sa sobom jako malo ili nimalo istine samo senzacionizam uglavnom --ciljano --

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije