Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čija će biti zadnja

Suci iščekuju hoće li Ustavni sud intervenirati za Sanadera

'03.10.2010.,Zagreb - Bivsi premijer Ivo Sanader vratio se sa suprugom Mirjanom kuci nakon puta po Americi. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
11.12.2011.
u 21:40

Poštovanje odluke – Sloković ističe da je Ustavni sud izvan i iznad sudbene vlasti.

Tko će imati zadnju riječ? Ustavni sud, prema čijoj bi odluci Sanader u ponedjeljak do 7 sati trebao biti na slobodi, ili Županijski sud, koji čeka pravomoćno rješenje Vrhovnog suda da mu se istražni zatvor zamijeni jamčevinom od 12,4 milijuna kuna pa će ga onda pustiti na slobodu, to bismo mogli doznati još sutra.

>>MIP ponovno Sanaderu ukida zastupnički imunitet

Branitelji u Ustavni sud

Branitelji Ive Sanadera danas su poslali telefaks Ustavnom sudu kojim traže da donese privremenu mjeru i Sanadera odmah pusti na slobodu jer Županijski sud nije poštovao odluku Ustavnoga da Sanader sutra do 7 sati mora biti pušten iz Remetinca. Obrana će danas ujutro i neposredno svoj zahtjev odnijeti na Ustavni sud i zatražiti da se suspendira rješenje Županijskog suda o produljenju istražnog zatvora Sanaderu, koje je izvanraspravno vijeće toga suda zamijenilo jamstvom od 12,4 milijuna kuna. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Ustavni sud intervenirati i zatražiti izravno od zatvora u Remetincu da se poštuje njihova odluka i da se Sanadera pusti na slobodu.

– Intervenciju Ustavnog suda zatražili smo temeljem članka 63. Ustavnog zakona jer je to moguće u slučajevima kada se grubo krše ustavna prava neke osobe, a bez obzira na to što nije iscrpljen cijeli pravni put. Ustavni je sud izvan i iznad sudbene vlasti i o odluci Ustavnog suda nema razgovora. Pa ne može odluka Ustavnog suda biti derogirana odlukom nižeg suda – kaže Jadranka Sloković, odvjetnica Ive Sanadera. Ako Ustavni sud ne naloži puštanje na slobodu, za što ima ovlasti, onda će Sanader ostati u istražnom zatvoru u najboljem slučaju do petka, dok Vrhovni sud ne potvrdi odluku Županijskog suda.

Zemljišnoknjižni izvaci

Nakon toga država će upisati hipoteku i na nekretnine Sanaderovih prijatelja kao jamstvo da ga se pusti na slobodu.

Sloković kaže da je obrana na račun suda još prije uplatila 300.000 eura jamčevine te su sudu predali ovjerene izjave njegovih prijatelja da RH može upisati založna prava na nekretnine, dokumentaciju o vrijednosti tih nekretnina, zemljišnoknjižne izvatke..

Ključne riječi

Komentara 59

OB
-obrisani-
07:46 12.12.2011.

Nitko od prijatelja nije založio svoju imovinu sve je to stećeno zahvaljujući Sanaderu i HDZ-u sad treba vratiti dug

Avatar cro1com
cro1com
05:54 13.12.2011.

Nije vise ovaj ineresantan. Inace treba da robija radi izrucivanja nasih boraca na strane sudove.

Avatar Petrica Kerempuh
Petrica Kerempuh
22:10 11.12.2011.

Ne može vratiti pare, dekovane su na Cipru !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije