Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETERO PREDSJEDNIČKIH KANDIDATA SUČELILO SE NA NOVOJ TV

Sučeljavanje: 'Momci' se prepucavali, Vesna Pusić skupljala bodove

hebrang josipović
Boris Ščitar / Pixsell
11.12.2009.
u 00:27

Vesna Pusić birače je "kupila" izjavama da predsjednik nema potrebe lagati, da Sanader treba na razgovor kod glavnoga državnog odvjetnika kao i mišljenjem da je ministar Božidar Kalmeta, kada se govori o aferama u HAC-u, politički neobranjiv.

Dok su se "momci" prepucavali, "dama" je skupljala bodove neodlučnih birača. Tako bi se moglo opisati sučeljavanje predsjedničkih kandidata Vesne Pusić, Andrije Hebranga, Nadana Vidoševića, Ive Josipovića i Dragana Primorca održano sinoć u studiju Nove TV na kojem su se po prvi put u eteru uz pomoć uređaja "response metera" mjerile reakcije 50 birača koji se još nisu odlučili kome će 27. prosinca dati svoj glas. I ako "spravica" ne laže, Vesna Pusić pridobila je najviše neodlučnih na svoju stranu.

Dobro je "kotirao" i Andrija Hebrang, pa i Nadan Vidošević i Dragan Primorac dok su kod odgovora Ive Josipovića birači najčešće bili neutralni. Vesna Pusić birače je "kupila" izjavama da predsjednik nema potrebe lagati, da Sanader treba na razgovor kod glavnoga državnog odvjetnika kao i mišljenjem da je ministar Božidar Kalmeta, kada se govori o aferama u HAC-u, politički neobranjiv.

S druge strane, "momci" su sučeljavanje iskoristili više za međusobna prepucavanja. Za uvertiru Hebrang je Primorcu spočitnuo kako je usred rata 1991. godine otišao u SAD iako je on kao ministar zdravstva zabranio svim liječnicima izlazak iz zemlje. Primorac mu nije ostao dužan. Pitao ga je u kojem je on to rovu zadobio rane, a spomenuo je i kako bi imao gadnih problema s aferom Shimadzu da nije imao politčki imunitet. Hebrang se branio kako je prikazao porijeklo svoje imovine još od 1984. godine te tvrdio da se političar u politici ne bi smio obogatiti.

- Da je tako, ja bih sada stajao okljaštren sa svake strane - napomenuo je Hebrang. Dovoljno je reći da je stajao u studiju između Vidoševića i Primorca. Kada je u pitanju porijeklo imovine, Vidošević je rekao kako treba početi govoriti iskreno, pokazati imovinu i reći kako si je stekao. Dodao je i kako treba imati na umu da on jedini među nazočnima zarađuje na tržištu na što mu je Vesna Pusić objasnila kako je i on radio u državnim službama, a Hebrang da očito nije čitao zakon Hrvatske gospodarske komore. Birači su imali prilike doznati i koje mane kandidati misle da imaju.

Vesna Pusić tako smatra da ponekad zna biti "dosadna" jer ponavlja iste stavove, Primorac misli da bi se trebao više smiješiti, Hebrang da je preemotivan kada je u pitanju Hrvatska, a Josipović ponekad zna biti sramežljiv. Josipović smatra kako bi osim sebe u predsjedničkoj fotelji rado vidio Vesnu Pusić, Primorcu je prihvatljiv bilo tko tko dogura s njime do drugog kruga. Vidošević se nije o tome želio izjašnjavati, a za Hebranga bi svatko od četvero preostalih kandidata moglo bi eventualno doći u obzir.

Zanimljiv je podatak i da su Dragan Primorac i Nadan Vidošević prvi nakon sučeljavanja otišli kućama. To i ne čudi s obzirom na njihovu ovotjedno prepucavanje u kojem je prvo Primorac spočitnuo Vidoševiću da je umiješan u neke korupcijske afere, na što mu je Vidošević poručio da kao čovjek koji je tukao ženu nema što njemu govoriti o moralu.

- Sve žene s kojima sam bio u vezi sam volio. Danas sam u braku i imam dvoje djece i još nismo odlučili što čemo poduzeti zbog ovih optužbi - rezimirao je tu temu još u studiju za vrijeme sučeljavanja Primorac te zaključio kako nikada nije tukao niti jednu ženu.

Komentara 155

SI
siroliver
16:21 11.12.2009.

Primorac je objektivno najkvalitetniji kandidat za drugi krug , jedino se treba nametnuti iznad Bandića i Vidoševića...Josipović slovi kao favorit po anketama što je jako čudno obzirom kako nije pokazao veće zanimanje neodlučnih birača ..

GL
glagoljica
09:38 11.12.2009.

Negdje na nekom forumu pročitah da je Pahor na nekakvom skupu potiho izjavio da će sljedeći hrvatski predsjednik biti Vidošević, a neki naš to čuo. Isto tako se znalo na prošlim izborima da će Mesić pobijediti (u britanskim krugovima se pričalo prije 1. izbora 2000-te). Znači - možemo se mi zavaravati voljom naroda, ali sve je izrežirano, pa tako i cijela kampanja, naročito su u tome snažne poluge JL, NovaTV i posebno ljiga Bago. Ja ih od danas sve bojkotiram i pozivam i sve ostale Hrvate. Zato BIRAJMO PO SAVJESTI, a ne nasjedajmo na agresivne kampanje.

SA
Savjest
10:10 11.12.2009.

Sličnost ovih pet predsjedničkih kandidata i glavnog tužitelja Haaškog suda! Pred nekoliko dana obratio sam se svim dvanaestorim kandidatima s pitanjem: hoće li u svoju borbu protiv korupcije uključiti i legaliziranu korupciju u urbanizmu i gradnji gdje se izdaju lokacijske i građevinske dozvole za objekte u gradskim ulicama koje ne odgovaraju uvjetima sigurnog odvijanja prometa, a da se pritom te ulice ne rekonstruiraju kako bi tim uvjetima odgovarale. Ovakva praksa - doduše utemeljena na Zakonu o prostornom uređenju i gradnji, ili barem tumačenjima tog zakona - dovodi do zagušivanja gradova i naseljenih mjesta, posebno Zagreba i gradova na obali. Ovo sam pitanje uputio ne samo iz svog pravnog i osobnog interesa, već prvenstveno stoga što je korupciju u gradnji en gros nalakše dokazati viđenim, a ne mučnim i dugotrajnim istragama po arhivima tijela ovlaštenih za postupke i politiku gradnje. U tome postoji apsolutna sličnost sa slučajem topničkih dnevnika kad se iz podataka topničkih dnevnika želi zaključiti je li Knin bio razrušen, i, ako je bio, u kolikoj mjeri, umjesto da se pođe od viđenog stanja neposredno nakon \"Oluje\", kad se razaranja još nisu mogla, sve da se i htjelo, sanirati. Dobio sam odgovor samo od g. Borisa Mikšića koji me uvjerava da je i to pitanje uključeno u njegovu borbu protiv korupcije. Ostali kandidati za sada - a možda će to biti i zauvijek - šute. U skladu s tim, glasovat ću za g. Mikšića, iako osobno nisam uvjeren da će on biti izabran, no bolje je da glasujem po savjesti nego da glasujem za kandidate koji su - bar za mene - u pogledu borbe protiv korupcije očigledno neiskreni, na temelju čega zaključujem da je Hrvatska još daleko - jako daleko - od vladavine društveno funkcionalnog prava, a ne formalnog prava koje preko zakona legalizira nanošenje trajne štete društvu u cjelini!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije