Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nemoćna država

Suca Črnju ne mogu smijeniti iako je lažirao potvrdu
 da bude sudac

crnja
Autor
Ivanka Toma
04.06.2010.
u 17:00

Kutlinoj desnoj ruki iz 90-ih za slučaj Tisak može se suditi samo ako mu Sudbeno vijeće ukine imunitet. Odluke koje je Črnja kao sudac 8 godina donosio ne mogu se poništavati.

Provjetravanje pravosuđa i izvlačenje na čistac desetaka procesa protiv Miroslava Kutle izbacilo je na površinu još jednu pravosudnu sramotu.

Protiv Marina Črnje, Kutline desne ruke u tajkunskim poslovima iz devedesetih, prije deset godina otvorena je istraga zbog gospodarskoga kriminala, no unatoč tome Črnja u posljednjih osam godina pravdu dijeli drugima, kao kazneni sudac Općinskoga suda na Krku.

U rujnu 2000. protiv Kutle, Črnje i još 11 osoba na Županijskom sudu u Zagrebu otvorena je istraga zbog izvlačenja 23 mil. kuna iz Tiska. Nije prošlo ni godinu dana kada je otvoren natječaj za mjesto suca Općinskoga suda na Krku, što je Črnji zapelo za oko. Ispunjavao je formalne uvjete za suca općinskog suda, no uvjet je i da se protiv osobe koja želi biti sucem ne vodi kazneni postupak. Tome je doskočio tako da je otišao na Općinski sud u Rijeci i ishodio potvrdu da se protiv njega ne vodi nikakav kazneni postupak i da nije osuđivan.

U veljači 2002. tu je potvrdu dostavio Državnom sudbenom vijeću (DSV) koje ga je, na čelu sa Stankom Hautzem i Brankom Hrvatinom, sadašnjim predsjednikom Vrhovnog suda, imenovalo sucem na Krku. Premda su sve novine pisale o slučaju Tisak, do članova DSV-a kao da te vijesti nisu dopirale. O skandalu se pisalo i poslije Črnjina imenovanja sucem, no nitko ništa nije poduzeo.

Istraga je 2006. na štetu Tiska dovršena, podignuta je i optužnica na koju su podneseni prigovori..., no suđenja nema jer je jedan od optuženika – sudac.

Sve bi vjerojatno već palo u zaborav da Hrvatin, koji je bio član vijeća koje je Črnju imenovalo sucem, nije naložio da se “provjetre” sudske ladice i stave na hrpu svi procesi protiv Kutle ne bi li se napokon vidjelo koliko, i zašto, zapinje suđenje prvom tajkunu devedesetih.

Iz razgovora s jednim od aktualnih članova DSV-a doznajemo kako se šteta ne bi mogla popraviti. Naš sugovornik smatra da se odluka o imenovanju Črnje sucem ne može poništiti iako je donesena na temelju krivotvorene potvrde o nekažnjavanju. Navodi da bi Državno odvjetništvo trebalo DSV-u podnijeti zahtjev za ukidanje imuniteta protiv Črnje kako bi se stvorio preduvjet da mu se napokon sudi za Tisak. Također, odluke koje je Črnja kao sudac donosio osam godina također se ne mogu poništavati.

Komentara 14

DU
Deleted user
17:36 04.06.2010.

Hrvatin pazi se sad..Mogao bi te Črnje zamijeniti na Vrhovnom sudu

SM
stari_mudrac
18:15 04.06.2010.

a kaj se čudimo : smiljko sokol--novac nije imovina, milan vuković--nema zločina u obranbenom ratu, vice vukojević i njegov obreznjak, lozine,onaj lički stručnjak za rukovanje......

OB
-obrisani-
17:51 04.06.2010.

Yap! Mislim da i mi obični ljudi već odavno znamo u kakvom je stanju sudstvo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije