Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Subotnji izlet po Banovini certificiranih ekoloških pčelara

U nedirnutoj prirodi po obroncima Zrinske gore udružene obitelji Franić-Bučar već tri godine bave se eko pčelarenjem, a zajedno sa seoskom Zadrugom Eko razvoj iz Klinca drže površine pod medonosnim biljem i drvećem.
10. svibnja 2014. u 16:24 0 komentara 741 prikaza
med,pčelari
Foto: Antun Petračić
Pogledajte galeriju 1/5

Nakon 16 sati besplatnog stručno-edukativnog seminara ''Zajedno do eko znaka“, održanog kod zagrebačke Udruge pčelara Pčelinjak u suradnji s Uredom za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, danas su polaznici proveli subotu na Banovini, u terenskoj radionici partnerske Grupe Ekološko pčelarstvo OPG Franić u Klinac selu, na području Petrinje.

U nedirnutoj prirodi po obroncima Zrinske gore udružene obitelji Franić-Bučar već tri godine bave se eko pčelarenjem, a zajedno sa seoskom Zadrugom Eko razvoj iz Klinca drže površine pod medonosnim biljem i drvećem. Goste Banovine pozdravio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, a završna predavanja održali su iskusni pčelari Mato i Boris Bučar i Zdenko Franjić, koji je polaznicima uručio certifikate za pčelare.

Iz kompleksa okolnih 60 hektara medonosnog bilja i gustih šuma kestena i bagrema, oni su razgledali dio nasada cijepljenog kestena, livade djeteline, lana, heljde i kamilice, predsjetvena polja suncokreta i drugih kultura idealnih za pčelarenje. Zbog takvih prirodnih uvjeta područje Klinac sela proglašeno je ekološkom zonom pčelarstva, voćarstva i ratarstva, a jednako se želi cijela Zrinska gora, brdoviti predio između Petrinje, Siska, Hrvatske Kostajnice, Gline i Dvora, proglasi parkom prirode. Takvu inicijativu Udruge Zrinska gora potpisivanjem potpore danas su poduprli i novi certificirani pčelari. Seminar u Zagrebu pohađali su vlasnici košnica od Ogulina do Bjelovara, iz cijelog Hrvatskog Zagorja, s Banovine i Korduna.

>>Obersnel: Branitelji u zadrugama danas brane Hrvatsku proizvodnjom zdrave hrane

White Shark
MORSKI PSI
Znate li koliko morskih pasa živi u Jadranu?
EON TV
SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO
Pitali smo naše navijače: Evo što nas čeka u Katru
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.