Naslovnica Vijesti Hrvatska

Subliminalne poruke: 'Čitati ovu knjigu u komadu naprosto je 'ludnica za mozak"

O​ ​nastanku knjige​ autor ​ističe kako ju nije pisao linearno, već je zapisivao određene dijelove koje je na kraju složio u jednu veliku i zanimljivu cjelinu
19. travnja 2014. u 10:51 0 komentara 3479 prikaza
Ratko Martinović
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu predstavljena je nova knjiga autora Ratka Martinovića pod nazivom "Subliminalne poruke - Okultna simbolika i društveni inženjering". Knjiga je izašla u izdanju zagrebačke izdavačke kuće ​"Teledisk​"​, a na sinoćnjoj promociji pored​ autora o njoj su govorili Ivan Lutz, profesor fizike i poznati slavonskobrodski pisac ​SF romana, povjesničar Petar Bašić, te novinar Večernjeg lista i organizator brodskog Festivala dokumentarnog filma Bernard Karakaš. ​

O​ ​nastanku knjige​ autor ​ističe  kako ju nije pisao linearno, već je zapisivao određene dijelove koje je na kraju složio u jednu veliku i zanimljivu cjelinu, neprestano se nadajući da će naići na nešto novo. 

-Put pisanja ove knjige malo se odužio, no igrom slučaja sve se zaokružilo baš onako kako sam ​želio, mada​ u jednom određenom trenutku nisam znao kako to učiniti. Knjiga je nastala kao cjelina svega onoga što sam ​naumio još prije dvije godine, kada mi je ta ideja ​uopće pala na pamet. Sam koncept "Subliminalnih poruka" dosta  ​je ​ prezentiran kroz američke medije. Kod nas ​je manje popularan,​ jer o tom fenomenu ljudi nešto manje znaju, pa se​ nadam da će onaj koga to zanima kroz ovu knjigu ​moći nešto i​ ​doznati. Subliminalne poruke ustvari su​ sve one poruke koje utječu na prag svijesti i na podsvijest konzumenta, potrošača​,​ odnosno krajnje osobe na koju se određeni koncep​t poruke odnosi. Samim time možemo govoriti o marketinškim subliminalnim porukama, a i o određenom plasmanu okultnih tradicija iz drevne prošlosti. Nešto slično ​danas ​rade i ​neke religije​,  poput recimo kršćanstva i islama.

Kroz knjigu možemo vidjeti da ​sve ​to nije neka "suluda teorija zavjere"​. S​vakoga dana oko nas možemo vidjeti ​brojne subliminalne poruke putem simbola ili nekih drugih načina plasiranja. M​ožemo reći da je subliminalni marketing  ​jedan ​ sofisticiraniji ​oblik  marketinga. Na ​prestižnim svjetskim veleučilištima o​d 2006. godine napisano je ​više od ​ četrdes​et ​studija koj​e​ ​o tome govore ​vrlo ​ozbiljno i potvrđuju relevantnost takvih poruka, dok​ ​t​ridesetak godina prije slabije možemo pronaći ​takve ​vrste ​ znanstven​ih​ studij​a​​. To je najčešće iz interesnog razloga,​ jer velike korporacije rade interne studije koje kasnije rabe i ne žele ih prikazati svojoj konkurenciji. Samim time​ to ​je  donekle otišlo u sferu teorije zavjere​. No, kada v​i​dimo način na koji funkcioniraju zapravo je to jedna sasvim normalna znanost i stvarnost oko nas​ - ​ kazao je autor Ratko Martinović.

​-​ "Subliminalne poruke" knjiga je koju kada čitate morate biti sto posto koncentrirani. Toliko je zanimljivih tema koje je Ratko  ​u njoj ​ obradio da sam zapravo zaprepašten koliko se pripremao pišući ovu knjigu. To je knjiga koju uistinu možemo koristiti enciklopedijski i svako malo joj se vraćati kad nas neka od određenih tema zanima. Čitati je u komadu naprosto je "ludnica za mozak"- slikovito je o knjizi rekao profesor Ivan Lutz, moderator sinoćnje promocije. Inače, Ratko Martinović urednik je na portalu Nexus-Svjetlost, bloger na Večernjem, jedan od osnivača 4D portala i kolumnist. Svoju prvu knjigu ​"Svjetske misterije i tajne​"​ napisao je 2006. godine, da bi se četiri godine kasnije posvetio radu na 4Dportalu, gdje je uz pisanje za Sportnet i uredništvo na portalu Politika.hr započeo svoj novinarski put. Danas je aktivan novinar s preko 5.000 objavljenih tekstova. Radio je i na portalu Dnevno kao novinar pišući teme vezane uz vanjsku politiku i film. Pisac je kratkih SF priča ​i​ jedan je od organizatora brodske SF konvencije  ​"​Marsonikon​"​, a aktivan je predavač na raznim konvencijama, znanstvenim skupovima i fakultetima.

>> 'Merkel je ručnom sugestijom podsvjesno plasirala da je velika majka svih Nijemaca'

Autombil, gorivo
Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.