Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

"Stvaraj, ne uništavaj"

HŽ Infrastruktura
Foto: HŽ Infrastruktura
1/3
29.01.2020.
u 13:18

Devastacija javne imovine, nažalost, sveprisutna je u našemu javnom prostoru. Tako je i željeznička javna imovina pod upravljanjem HŽ Infrastrukture na prostoru cijele željezničke mreže meta oštećivanja, krađa i onečišćenja.

Vandalizam nad javnom željezničkom imovinom uzrokuje velik financijski trošak. Osim toga narušava ugled željeznice te umanjuje vrijednost željezničkih nekretnina, poslovni interes za komercijalizaciju željezničkih kolodvora, a time i moguću financijsku dobit. Poseban je problem to što se oštećivanjem, grafitiranjem ili krađom javne imovine narušavaju i funkcija javnog prostora i kvaliteta života stanovnika lokalne zajednice. Željeznička javna imovina kao što su dizala u gradsko-prigradskome željezničkom prstenu, koja su namijenjena slabo pokretnim ili nepokretnim osobama u željezničkome prometu, često nije dostupna upravo zbog vandalizma.

Željezničko stajalište Čulinec - izgled stajališta ubrzo nakon kompletne rekonstrukcije stajališta i ugradnje urbane opreme
Foto: HŽ Infrastruktura

Problem devastacije javnoga prostora problem je cijeloga društva, a moguće je rješenje u uključivanju svih segmenata lokalne zajednice i društva u cjelini u edukaciju i prevenciju. U tome cilju HŽ Infrastruktura niz godina u osnovnim školama diljem Republike Hrvatske provodi preventivno-edukativnu akciju pod nazivom »Stvaraj, ne uništavaj«.

Prema statističkim podacima, počinitelji devastacije javnoga prostora najčešće su maloljetne osobe, adolescenti, i zato je akcija ponajprije namijenjena učenicima viših razreda osnovnih škola, odnosno učenicima sedmih i osmih razreda. Javni prostori poput željezničkih kolodvora i stajališta, vlakova, peronskih dizala, željezničkih piktograma ili urbane opreme u kolodvorima devastiraju se najčešće noću, i to grafitiranjem, mehaničkim oštećivanjem kolodvorske opreme ili onečišćenjem okoliša u željezničkome infrastrukturnom pojasu.

Financijski trošak vandalizma
Foto: HŽ Infrastruktura

Akcijom „Stvaraj, ne uništavaj“ HŽ Infrastruktura učenicima želi skrenuti pozornost na krajnji dojam zapuštenosti kolodvora, stajališta i vlakova te na činjenicu koliko je saniranje štete financijski zahtjevno. Kroz debatne interaktivne radionice nastoji se potaknuti učenička svijest o važnosti čuvanja zajedničke imovine, javnoga dobra od općega interesa, te ih se nastoji usmjeriti na društveno pozitivne aktivnosti kao mogući odgovor na učestali vandalizam. Tijekom radionica s učenicima se razgovara o važnosti čuvanja javne imovine i njezinoj društvenoj važnosti, konkretnije o važnosti i javnoj dostupnosti željezničke imovine, izvorima financiranja te troškovima sanacije devastacije kao posljedice vandalizma. Krajnji ciljevi akcije jesu potaknuti učenike na kreativnost i stvaranje pozitivnih društvenih vrijednosti te odvratiti ih od vandalizma.

Više o akciji „Stvaraj, ne uništavaj“ kao i o akciji „Vlak je uvijek brži“ pronađite ovdje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije