Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Stvara se vojska EU, Hrvatska ostaje uz Ameriku

15.11.2018.
u 00:00

Hrvatska već 'sudjeluje' u jednoj obrambenoj EU grupi na razini satnije

Njemačka kancelarka Angela Merkel idejom o stvaranju “prave” europske vojske iznenadila je europsku javnost premda je riječ o staroj ideji i viziji. Očito da se političke okolnosti u novije doba u Europi mijenjaju, a očito je da europski lideri žele ambicioznije vratiti se jačanju internih veza zemalja EU.

Ideja o udruženoj europskoj vojsci, nadalje, slatki su zvuci i za europske divove vojne proizvodnje, poput Airbusa, primjerice, i koji bi slijedom te “vizije” sigurno osigurali veći prihod no kada EU članice NATO-a nabavljaju uglavnom oružje proizvedeno u SAD-u. Ne treba međutim očekivati da bi sastavljanje takve vojske u budućnosti bilo upereno protiv NATO-a. Merkel je, stoga za ovu “viziju” dobila odmah i političku potporu.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>DIVA GODINE 15 iznimnih žena u utrci za Večernjakovu titulu Diva godine

>>Pravo glasa sa 16 godina: S više mladih na izborima bilo bi manje priča o ustašama i partizanima

>>Analiza Mirka Galića: Politika se manje plaši migranata, a više muslimana

>>Osvajanje svemira: Slovenija će iduće godine lansirati svoja prva dva satelita

Ključne riječi

Komentara 51

ZH
Zlatousti Hrvat
23:17 14.11.2018.

Gledao sam njen govor. Suština priče je da Njemačka i Francuska trebaju biti okosnica takve vojske i cijele Unije. Na konferenciji su govorili uglavnon Nijemci. Čelnik europskih pučana je Nijemac. Čelnik socijalista je također Nijemac. Hrvatskoj se to ne isplati. Jedino su SAD siguran jamac za Hrvatsku trenutno. Europljani nas gledaju kao gostioničare, knaufere i čuvare njihovih starih baba.

Avatar Númenor
Númenor
23:11 14.11.2018.

Europljani su generalno kilavi i nesposobni. Sjetimo se 90-ih i ratova u bivšoj rahmetili Jugi. Dok su Europljani glumili velike dečke cirkus i klanje se nastavljalo. Rat je završio kad se Amerika angažirala. Europa je realno nakupina gerijatrije koja misli da je relevantna i važna, a nesposobni su za išta ozbiljnije bez američke pomoći/pritiska.

Avatar Vukomerec
Vukomerec
23:18 14.11.2018.

EU je invalidsko društvo. Ako želimo imati ozbiljnu vojsku, moramo ostati uz SAD.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije