Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smatraju se obmanutima

Studirali strojarstvo, a dobili diplomu iz održivog razvoja

diplome
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/2
03.11.2015.
u 20:45

Studente zabrinjava da će s titulom inženjera održivog razvoja teže dolaziti do posla, jer to zanimanje nije još prepoznato na tržištu

Studenti koji završe studij održivog razvoja na Međimurskom veleučilištu (MEV) neće, kako im je rečeno prilikom upisa, postati prvostupnici inženjeri strojarstva, graditeljstva ili zaštite okoliša, nego inženjeri održivog razvoja. Nakon trogodišnjeg studija, iza prezimena moći će napisati bacc. ing. evol. sust. Dio od oko 270 dosad upisanih studenata smatra se obmanutima, no sad je sve u rukama Rektorskog zbora koji će preispitati svoju odluku o stručnim nazivima.

Dekanica ne odgovara

– Povjerenstvo je odluku donijelo na temelju važeće dopusnice koju izdaje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Nakon eventualne promjene dopusnice na način koji traži MEV, naše povjerenstvo moći će dalje postupati po ovom predmetu – kaže Paula Pavletić iz Rektorskog zbora. Dopusnicu je Ministarstvo izdalo još 2012., a tek u svibnju ove godine, u MEV-u su, pravdaju se, doznali da njihov prijedlog o stručnim nazivima nije prihvaćen!?

Sredinom prošlog mjeseca poslali su Rektorskom zboru zahtjev da preispita svoju odluku. Komentar dekanice dr. sc. Nevenke Breslauer o tome nismo uspjeli dobiti. Dosadašnja predsjednica Upravnog vijeća dr. sc. Blaženka Novak napominje da je 16. listopada od Ministarstva dobila obavijest da su imenovani novi članovi, zaposlenici Ministarstva, a MEV mora izabrati nove predstavnike zaposlenika pa više ne može govoriti kao predsjednica UV-a.

– Bez obzira na to, mogu izreći ocjenu da studenti nisu obmanuti jer se ni sam studij ni njegov naziv nisu promijenili od njihova upisa na studij. U ovom slučaju jedinim propustom MEV-a smatram nepravovremeno ažuriranje mrežnih stranica – tvrdi B. Novak.

Nove komplikacije

Najboljim rješenjem smatra izradu dopune studijskog programa održivog razvoja koja bi studentima omogućila da upisivanjem dodatnih kolegija, kojih u programu održivog razvoja nema, a ključan su dio studija strojarstva ili graditeljstva, steknu i uvjet za stjecanje stručnih naziva inženjera strojarstva i inženjera graditeljstva. Studenti s kojima smo kontaktirali nadaju se da će se problem što prije riješiti.

– Sve dok prvi studenti nisu diplomirali, nismo znali da na diplomama neće pisati ono što nam je rečeno prilikom upisa – kaže jedna od studentica. Smatrajući da će s titulom inženjera održivog razvoja, koja je još uglavnom nepoznata na tržištu radne snage, teže dolaziti do posla, skupili su potpise za zahtjev da im se vrate titule koje su godinama stajale na službenim stranicama MEV-a, sve dok prije nekoliko tjedana nisu uklonjene. Sad na njima piše da će im stručni naziv biti – prvostupnik inženjer održivog razvoja.     

>> U bivšim vojarnama glazbena škola, mladi znanstvenici i studentski dom

Komentara 5

R0
R00kie
20:57 03.11.2015.

boli dekanicu briga hocete vi naci posao ili ne...bitno da se ona uhljebila.

U1
ursus_1212
01:31 04.11.2015.

Strojarstvo se studira na Fesb-u, Fsb-u i sličnim fakultetima, a ne u veleučilištima i večernjim školama..

Avatar superhik74
superhik74
21:26 03.11.2015.

Inzenjeri gubljenja vremena je najbolji naziv za te titule koje stancaju tzv. sveucilista na kojima "studenti" stjecu "znanje" nivoa djeteta u 6 razredu osnovne skole.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije