Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPATIJSKA CESTA

Studio Abbey Road odlazi "na bubanj", McCartney ga želi kupiti

Abbey Road
Reuters
17.02.2010.
u 09:08

Diskografska tvrtka EMI je zbog financijskih problema najavila prodaju zgrade u kojoj je legendarni studio za snimanje, gdje su nastala brojna remek-djela rocka.

Najveća britanska diskografska kuća EMI (Electric and Musical Industries), koju je 2007. za 2,4 milijarde funta kupila investicijska tvrtka Terra Firma, nalazi se u takvim novčanim problemima da planira staviti na prodaju "obiteljsko srebro" – legendarnu zgradu u Westminsteru u kojoj je stvarana povijest rocka.

Georgijansku kuću u St. John's Woodu tvrtka je kupila 1929. i 1931. preuredila u studio za snimanje, koji je tijekom godina postao najpoznatiji i jedan od najbolje opremljenih glazbenih studija na svijetu. Slavni snimci klasične glazbe snimani drugdje tu su bivali remiksani, a u modernoj glazbi valjda nema veće svetinje od Abbbey Roada. Tu su Cliff Richard i The Drifters 1958. snimili "Move It", prvi europsku rock'n'roll ploču, a sve svoje hitove od legendarnog "Apachea" nadalje Shadowsi su snimili baš tu.

Studio Abbey Road najpoznatiji je po Beatlesima, koji su u tamošnjem Studiju Dva snimili skoro cjelokupni svoj diskografski opus, a posljednji album su i nazvali po imenu studija i za kultnu fotografiju na omotnici slikali se na obližnjem pješačkom prijelazu.

Pored Beatlesa, i Pink Floyd su svoje slavne albume iz šezdesetih i sedamdesetih snimali u Abbey Roadu, a tu su nastali i brojni albumi Kate Bush, Duran Durana, Mikea Oldfielda, Radioheada, Oasisa… Slava tog studija je tolika da brojne zvijezde, od U2 do Kanyea Westa, nisu odoljele prigodama da barem jednu pjesmu, onako iz štosa, snime na tom "svetom mjestu".

Kako diskografska industrija sve više posrće zbog svojeg dinosauskog stava da s poslom treba nastavljati po istom modelu i pored interneta i mp3 formata, i EMI je zapao u teškoće i grca pod teretom kredita uzetih od Citibank Groupa. Samo ove godine moraju okrenuti više od 100 milijuna funta za pokrivanje dospjelih obaveza te dio izlaza vide u stavljanju slavne zgrade na tržište.

Sir Paul McCartney, koji je tu snimao ne samo s Beatlesima nego i kasnije s Wingsima, najavio je da bi se glazbenici koji su vezani za Abbey Road mogli udružiti u konzorcij koji bi otkupio zgradu:

- Nekoliko ljudi odavno povezanih sa studijem pregovara o davanju zajedničke ponude da ga se spasi. Ja sam uz njih. Ako to uspije, to bi bilo sjajno.

Ključne riječi

Komentara 1

JA
jaruzelskia
14:24 17.02.2010.

Pa šta!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije