Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pelješki most

Studija izvedivosti stajat će 2,25 milijuna kuna

Gradilište Pelješkog mosta
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
25.04.2014.
u 14:49

Hrvatske ceste danas ili u ponedjeljak objavit će međunarodni natječaj za izradu studije izvedivosti za pelješki most. Procijenjena vrijednost te javne nabave je 2,25 milijuna kuna. Studija bi trebala biti gotova za pet mjeseci, a ovisno o njezinu zaključku, Europska komisija odlučit će hoće li gradnja mosta biti financirana iz fondova EU ili ne. Očekuje se da će se na natječaj javiti brojne tvrtke iz Hrvatske i inozemstva. Izrada studije financira se iz fondova EU.

HC je krenuo u izradu studije izvedivosti za pelješki most nakon što je u predstudiji, u kojoj su analizirani svi mogući načini povezivanja krajnjeg juga s ostalom Hrvatskom, zaključeno da je most najbolje rješenje za to.

Odluku o tome hoće li EU sufinancirati gradnju pelješkoga mosta ili ne donijet će novi sastav Europske komisije, koji će biti formiran nakon skorašnjih izbora za Europski parlament.

Hrvatska se nada da će uspjeti iz fondova EU dobiti 75 posto vrijednosti te investicije. A most će gotovo sigurno graditi, ako EK odobri njegovo sufinanciranje, strane tvrtke jer će natječaj za izvođača radova biti po strogim pravilima EU, a domaća građevinska operativa je ionako u rasulu. 

>> Kako je propala prva gradnja Pelješkog mosta i što donosi budućnost 

>> Ispod Pelješkog mosta moći će proći cijela flota

Komentara 16

BE
berija
15:44 25.04.2014.

Bosna i Hercegovina neće u EU bar još 10 do 15 godina. Studija će pokazati da li je ta investicija opravdana. Taj će most, u konačnici, povezivati dva teritorija EU, od Hrvatske preko, uskoro, Crne Gore i Albanije do Grčke. Tada će i nastavak Dalmatine biti logičan i južni joj dio više neće zimi biti mrtav. Veći bi dio tereta za Grčku i Tursku tada, bar zimi, išao južnom trasom bez snijega. Tada će i cesta Rijeka-Žuta Lokva postati opeavdana. Kad želiš gledati, otvori oči

DR
dragica949
19:03 25.04.2014.

HDZ-ova vlada je počela s izgradnjom mosta, a sad se radi studija izvodljivosti.Pa bez nje nemreš napraviti ni javni zahod.Sva sreća da ga nisu završili, a da studija dokaže da je neisplativ.Bok moj,prvo si s ručnikom obrišeš noge, a onda ih ideš prat.

Avatar superhik74
superhik74
21:21 25.04.2014.

Taj most je Sanader "otvarao" tri puta, a tek sada se radi studija izvedivosti? U Hrvatskoj se prvo penzioniras, pa tek onda krenes u skolu? Sve obrnuto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije