Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FILOZOFSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREB

Studentski zbor traži od Vlade da pomogne studentima koji rade na ugovor

Studentski centar u Savskoj
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/5
31.03.2020.
u 12:19

Upozorava se da studenti koji rade na studentski ugovor, prema informacijama iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, nemaju pravo na naknadu plaće tijekom samoizolacije.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu uputio je otvoreno pismo Vladi u kojem traži da se donesu mjere pomoći koje bi osigurale isplaćivanje naknada studentima koji rade na studentski ugovor, a osobito onima u samoizolaciji i ugroženog socio-ekonomskog statusa.

''Uzimajući u obzir sve veću ekonomsku nesigurnost prouzrokovanu epidemijom COVID-19, Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ovim putem izražava zabrinutost za ekonomsku i egzistencijalnu dobrobit studenata koji se moraju sami uzdržavati, a posebice onih koji se nalaze u samoizolaciji", ističe se u otvorenom pismu.  

Upozorava se da studenti koji rade na studentski ugovor, prema informacijama iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, nemaju pravo na naknadu plaće tijekom samoizolacije.

"Neki će ovaj potez protumačiti kao 'pružanje pomoći onima kojima je najpotrebnija' smatrajući zdravorazumnim da su to prije roditelji i skrbnici studenata, nego li oni sami, ali mi se slažemo s premijerom kad kaže da ovo nije vrijeme za podjele. Pomoć jednima ne smije ići nauštrb drugih'', kaže se u pismu.

Dodaje se i kako je studentski rad inače zanemaren jer ne ulazi u mirovinski staž te da poslodavci nerijetko za poslove s nefleksibilnim radnim vremenom zapošljavaju isključivo studente jer na taj način mogu izbjeći doprinose i druga opterećenja.

Upozorava se i na zaborav vladajućih prema mladima, a naročito prema onima koji su se iselili iz studentskih domova kako bi pomogli nastradalima u potresu u Zagrebu i to, ''unatoč tome što je neodgovornom organizacijom zagrebačkog Studentskog centra ugroženo njihovo privatno vlasništvo, a potencijalno i zdravlje''.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo je i online peticiju za uvažavanje njihovih zahtjeva koju je do prijepodneva u utorak potpisalo oko 1900 ljudi. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije