Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTIGLE USPJEH

Studentice koje su prosvjedovale u šatorima: Šustar je usvojio naše zahtjeve

Predrag Šustar, Espi Tomičić i Dorotea Šušak
Foto: Facebook
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.06.2016.
u 16:14

Studentice su odlučile prekinuti prosvjed, ali ostavljaju otvorenom mogućnost povratka

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Studentski zbor Akademije dramske umjetnosti sa studenticama prosvjednicama Doroteom Šušak i Espi Tomičić danas su u zajedničkom priopćenju naveli kako su studentski zahtjevi sadržajno usklađeni s izmjenama i dopunama pravilnika pa su studentice nakon pet dana prekinule prosvjed pred ministarstvom.

Njihovi zahtjevi su bili, kako navode, jasno i precizno određivanje rokova za provedbu natječaja i dodjelu državnih stipendija, usuglašavanje natječaja s akademskom godinom i početak isplate stipendija do kraja siječnja, smanjivanje bodovne granice za stipendiju za socioekonomski ugrožene studente/ice sa 45 na 37 bodova, da zarada preko student-servisa ne može utjecati na mogućnost prijave, te mogućnost prijave za strance pod međunarodnom zaštitom.

Iz Ministarstva poručuju kako su navedeni prijedlozi sadržajno usklađeni s izmjenama i dopunama Pravilnika. "U tom smislu Ministarstvo je već poduzelo korake za imenovanje povjerenstva koje će predložiti izmjene, uzevši u obzir prijedloge svih dionika", navode u priopćenju.

Za idući tjedan najavljen je prvi sastanak povjerenstva, na kojem bi se trebao odrediti rok za završetak izrade prijedloga pravilnika, a koji bi omogućio da se ispoštuje zatraženi rok kako bi do 15. srpnja 2016. bila otvorena dvomjesečna javna rasprava. 

 

– Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je prihvatilo navedene zahtjeve u cijelosti te se obvezalo do 15. srpnja provesti javnu raspravu o nacrtu Pravilnika o uvjetima i načinu dodjele državnih stipendija. Studentice Dorotea Šušak i Espi Tomičić, zajedno sa studentima i studenticama te organizacijama koje su ih podržale u ovom prosvjedu, odlučile su prekinuti prosvjed. Međutim, ostavljaju otvorenom mogućnost povratka ispred MZOS-a u slučaju da se prijedlozi ne usvoje – objavile su studentice na Facebooku.

>> Tri studentice postavile šator ispred Šustarova ministarstva i čekaju isplatu stipendija

>> Na prosvjedu su bile majke s tek rođenom djecom, stariji građani s kućnim ljubimcima i učenici što su zbrisali iz škole

Komentara 5

Avatar Idler 3
Idler 3
18:09 06.06.2016.

??? Pa nisu li to one kaj su kričale "ostavkaaa - izboriiii"....kak sad najenput zahtjevi ovi il oni ?!

Avatar pendreck
pendreck
16:53 06.06.2016.

Odlicno! Bravo prosvjednicima, i bravo ministru!

DU
Deleted user
19:45 06.06.2016.

Ja ću prosvjedovati pred ministarstvom rada, da imam malu mirovinu od 200 eura , da mi povaćaju na barem na 500,sa 100% invalideta, dali će i meni uslišati zahtjev. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije