Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povezanost s industrijom

Studente strojarstva čeka posao čim diplomiraju

strojarstvo,strojar
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
13.06.2015.
u 17:10

Uspješna suradnja slavonskobrodskog fakulteta i Bilfinger ĐĐ Montaže

Većina se studenata Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu zaposli odmah nakon što diplomiraju, a samo manji dio na radno mjesto čeka dulje od šest mjeseci. Razlog tomu leži u dobroj povezanost s tvrtkama koje trebaju inženjere strojarstva, osobito s Bilfinger Đuro Đaković Montažom, koja ih je u proteklih osam godina zaposlila 70-ak.

Na burzi ih gotovo nema

Riječ je o primjeru uspješne suradnje obrazovne ustanove i gospodarstva, a koristi imaju svi – od fakulteta i studenata do tvrtke i lokalne zajednice.

– Ponosni smo na to što u evidencijama Zavoda za zapošljavanje strojarskih inženjera gotovo i nema. Ta je struka jedna od ključnih poluga razvoja i poboljšanja stanja u gospodarstvu – kaže dekan Strojarskog fakulteta dr. Ivan Samardžić.

Studenti te visokoškolske ustanove, dodaje, relativno lako i brzo pronalaze zaposlenje i u drugim tvrtkama, osobito onima u krugu tvornice Đuro Đaković. S Montažom, pak, svake godine organiziraju manifestaciju “Strojarski izazov”, namijenjenu učenicima završnih razreda srednjih škola, na kojoj im kroz radionice, predavanja i kvizove predstavljaju što taj studij pruža.

I u Montaži ističu kako je ta suradnja dobitna kombinacija. Prije su, kažu, fakulteti obrazovali kadar s pretpostavljenim znanjem koje bi gospodarstvo trebalo. Sada su, pak, zajedničkom strategijom uspjeli dogovoriti u kojem smjeru obrazovanje treba ići. Suradnja je urodila plodom pa tvrtka svake godine zaposli 10-ak inženjera sa Strojarskog fakulteta.

Cijenjeni stručnjaci

– Studenti nam dolaze bolje pripremljeni za one poslove koji se sada traže na tržištu, a nakon nekoliko godina rada u našoj tvrtki, postaju stručnjaci čije je znanje cijenjeno i izvan hrvatskih granica – ističe direktor Bilfinger ĐĐ Montaže Drago Čugura.

>>Promovirano 75 magistara, inženjera i prvostupnika

>>Stipendije američke zaklade za petnaest brodskih učenika

Komentara 1

DU
Deleted user
20:42 13.06.2015.

Ma kakav Strojarski fakultet ! Ono što Hrvatskoj treba u ovom trenutku su studiji iz područja društveno-humanističkih znanosti. Što su to inženjeri ikad korisno napravili ? Budućnost pripada mladim politolozima, novinarima, sociolozima, filozofima, PR stručnjacima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije