Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paul Singer

Lešinar s Wall Streeta gurnuo je Argentinu u propast

Paul Singer
Foto: Screenshot/YouTube
1/2
02.08.2014.
u 18:03

Sukob stavova - 
Republikanac koji zbog sina obilno financira kampanju za gay brakove

Taj ima želudac za sve. Baš kao što lešinari izdvoje slabe pa kljucaju polumrtva tjelesa, čekajući da krepaju da bi ih proždrli, tako i on – preuzima bolesne, loše obveznice i dužničke vrijednosne papire, a onda iscijedi život iz vlasnika, najčešće država, na otplatu dok ne nahrani svoj račun. Naturalistički je to opis poslovne filozofije Amerikanca Paul Singera, osnivača hedge-fonda Elliott Management – nazvao ga je prema svome srednjem imenu – i argentinskog neprijatelja broj 1 koji je istu taktiku primijenio i prema toj državi, gurnuvši je na rub propasti.

I dok se Argentina svim silama, i na sudovima za ljudska prava, bori protiv Singera, tog 70-godišnjaka koji je, kako kaže, rijetko kad optimist, muče problemi izvan ovog svijeta – elektromagnetskih pulsevi (EMP).

Poruka od šefa

Singer upravlja imovinom koja se procjenjuje na 24 milijarde dolara. Podržava Republikansku stranku obilnim novčanim injekcijama, nije zaboravio židovsko podrijetlo pa se njegov novac obilno slijeva i prema Izraelu, no Singer nikako nije tipični menadžer s Wall Streeta. Elektromagnetski pulsevi samo su detalj. Drugi je taj da svom silom i novcem podržava gay brakove. Dok se Argentina borila na sudu u New Yorku da ne propadne, investitori fonda Elliott dobili su uobičajeno pismo s poslovnim rezultatima, u kojem im je šef, na iznenađenje, otkrio svoj privatni Armagedon.

– I dok su ove stranice obično zagušene zastrašujućim i depresivnim scenarijima, postoji rizik koji drugima ne seže ni do koljena – pisao je Singer: – Čak i strašan nuklearni rat, osim ako nije u ekstremnom obliku, može biti relativno lokaliziran problem, čak i strah od meteora može (vjerojatno) biti ublažen. Rizik od elektromagnetskih pulseva (udara) druga je priča. Objašnjava kako geomagnetske oluje na Suncu mogu uzrokovati prekide električne mreže s nezamislivim posljedicama: – Ne postoji način da zaustavimo prirodne procese. A širenje nuklearnog oružja i njegov razvoj čine ovaj scenarij još opasnijim.

I dok se ne zna što ga je to toliko zainteresiralo za EMS, privrženost gay brakovima je jasna. Često govori o sinu Andrewu koji se 2009. vjenčao sa svojim partnerom. – Kada mi je sin priznao da je homoseksualac, promijenila mi se perspektiva o rodu i seksualnosti i jako mi je stalo da spriječim diskriminaciju – kazao je. No kad je riječ o novcu ili raspodjeli bogatstva, tu nije tolerantan. Njegovu taktiku – kupi dugove država za mali novac i potom ih prodaj kad se država oporavi ili ih tuži za punu naplatu duga – zovu lešinarenjem. Taktika je, ako ništa, profitabilna: 1995. kupio je 20 milijuna dolara obveznica Perua i uspješno ih tužio za 58 milijuna. A on termin lešinarenje mrzi. Kao što mrzi i govore o zajamčenom prihodu.

Pravi parničar

– Ogorčenje nije ništa superiornije od zarađivanja novca – kaže. Argentina? – Sami su krivi. Da žele, mogli bismo problem riješiti u jedno poslijepodne – odgovara. Studirao psihologiju, a onda se prebacio na pravo. Pravi je parničar. Upravo na sudu izvojevao je najveće pobjede. I kod Argentine primijenio je niz pravnih manevara da ih prisili da plate dug, što uključuje i nalog suda u Gani za zapljenu argentinskog vojnog broda. Kenneth Buckfire, koji je sa Singerom počeo raditi, kaže: – Duboko poštuje zakon i očekuje da taj osjećaj dijele i drugi.

A što ako smatra da ne dijele? – Ha – kaže: – Odgovor i sami znate.

>>Sedmi bankrot u povijesti Argentine: 'Američki lešinari odveli nas u propast'

>>Već viđeno – Argentina opet pred bankrotom jer nema 1,53 milijarde dolara

Komentara 101

HO
Hotspot
18:28 02.08.2014.

ljigavac, fuj!

RO
robertbruckner
18:31 02.08.2014.

gdje je sad taj obama, koji kazni banke za ono sta i nisu bile krive, sad taj isti suti-fujjjjjjjjj

Avatar butcher
butcher
18:23 02.08.2014.

...a vi protiv Putina ! Kakve li ironije !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije