Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
400 nastavnika na edukaciji u Šibeniku

Strukovne škole konačno krenule prema dualnom modelu obrazovanja

U Šibeniku se održavaju 3. Dani strukovnih nastavnika
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/15
11.10.2019.
u 12:12

Uz državnu maturu strukovni učenici moraju polaziti i stručni ispit, a u budućnosti će ih u tome ocjenjivati gospodarstvenici

Bez obzira na štrajk i rasplet situacije na razini HDZ-HNS, u studenom se virtualne učionice za nužnu edukaciju otvaraju za sve nastavnike strukovnih škola. Time oni i službeno ulaze u proces reforme u pokušaju uvođenja dualnog obrazovanja u Hrvatskoj.
Taj će dio reforme trajati znatno duže nego promjene koje su zahvatile gimnazije i na sreću zbog pritisaka gospodarstvenika, Gospodarske komore, Agencije za  strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, poduzetnika taj će reformski korak imati jasniji i logičniji niz nego promjene koje su provedene do sada u osnovnim i gimnazijskim školama.

Agencija za strukovno obrazovanje već neko vrijeme radi na edukacijama kroz brojne radionice za strukovne nastavnike kako bi ih pripremila za dualni model u kojem je ključni naglasak učenje na radnom mjestu. Osim uključivanja gospodarstvenika u školski sustav, na radna mjesta bit će uključeni i nastavnici kako bi ulovili korak sa svim novim tehnologijama gospodarskog sektora, prilagodili svoja predavanja i unaprijedili svoje kompetencije kako bi znali učenika koji biraju strukovne škole pripremiti za tržište rada. I dok u ministarstvu ističu kako su krenuli s eksperimentalnim dijelom, u njega je uključeno tek 13 strukovnih škola, a najave da se ova reforma spušta prema stručnjacima i njima prepušta daje nadu da bi Hrvatska mogla razraditi obrazovni sustav koji učenika strukovnih zanimanja stavlja u prvi i ravnopravni položaj s gimnazijalcem, ali i ravnopravni položaj s učenicima brojnih europskih zemalja. 

Ove godine u strukovnim školama izmijenjeni su općeobrazovni programi, što je put i skoroj izmjeni državne mature koja bi sadržaj općeobrazovni predmeta trebala izjednačiti s gimnazijskim i tako osigurati na tome ispitu svim učenicima jednake uvjete. Uz državnu maturu strukovni učenici moraju polaziti i stručni ispit, a u budućnosti će ih u tome ocjenjivati gospodarstvenici kod kojih će oni ujedno imati i osigurano radno mjesto pokažu li se kod njih u svom školovanju kao odlični. Štoviše gospodarstvenici će svoje buduće zaposlenike birati već u prvoj godini sto je put da kojim će strukovna zanimanja dobiti na važnosti i značaju.

Četiristo nastavnika tako je posljednja tri dana sudjelovalo na edukacijama i radionicama u Šibeniku, kako bi i između ostalog podijelili stvarne probleme učionica i naznačili smjer u kojem se treba razvijati dualni model obrazovanja. 

- Važnost ovog događanja jest u činjenici da smo okupili vise od 400 nastavnika kojima smo tako dali priliku za stručnim usavršavanjem. Samo jučer održano je 13 sektorskih radionica za nastavnike koji obrazuju djecu različitih strukovnih škola diljem Hrvatske , dali smo im priliku za razmjenu iskustva, za pitanja i upoznavanje sa svim promjenama koje ih se tiču - kazao je Mile Živčić, v. d. ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje, koji su među prvima prepoznali nužnost prilagodba škola s tržištem rada.

VIDEO Prosvjed učitelja i profesora:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije