Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubrovačka posla

Struka bi pristanište podno Lazareta, a građani ponton

'08. 09. 2008., Dubrovnik - Komarda ispred Lazareta.  Photo: Zvonimir Pandza/Vecernji list'
'Zvonimir Pandza/Vecernji list'
25.05.2010.
u 09:45

Đivo Dražić iz Udruge Grad predlaže postavljanje pontona, koji ne bi narušio vizure, a može se i ukloniti.

Dubrovnik svake godine posjeti sve više kruzera koji na kružnim putovanjima Mediteranom u grad pod Srđem dovoze iznimno mnogo gostiju. Prošlih godina broj turista s kruzera nadmašio je milijun ljudi godišnje, a ove godine očekuje ih se još više. Kako se jedan dio kruzera sidri ispred otoka Lokruma, tenderi koji s brodova goste prevoze u staru gradsku luku stvaraju u portu velike probleme pa se već godinama traži rješenje za taj problem.

Prvi projekt nije prošao

Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Dubrovniku 2007. godine negativno se očitovao o Studiji za prihvat putnika s kruzera, koja je predviđala gradnju novog pristaništa na Komardi, podno legendarnih Lazareta. Tada su konzervatori svoju odluku opravdavali činjenicom kako je riječ o području visoke spomeničke vrijednosti koje ima veliku povijesnu važnost i čije bi izmjene ozbiljno narušile vizure Grada.

Međutim, ideja o Komardi kao pristaništu tendera s kruzera nije stala na tomu pa je ovih dana svjetlo dana ugledao novi projekt gradnje mula na Komardi.

"Na Komardi bi se sagradio mul visok 1,3 metra nad moram, a zbog podmorskih hridi i male dubine tu bi se izvršio i iskop u moru do dubine od dva metra. Ukupna dimenzija projektiranog pristana je 35 x 17 metara, a ukupna površina popločana dijela za prihvat putnika bila bi 640 četvornih metara", stoji, među ostalim, u idejnom projektu gradnje pristaništa koji je napravila tvrtka Omega inžinjering, odnosno dr. Željko Perković.

Projektom se Grad Dubrovnik i Županijska lučka uprava Dubrovnik naslanjaju na prvotni projekt koji je napravio Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku, a stručno savjetodavno povjerenstvo za obnovu Dubrovnika ga je prihvatilo.

Međutim, građani Dubrovnika i dalje se ne slažu s tim rješenjem.

– Svjesni smo da se zbog mnogo kruzera stvara velika gužva u gradskom portu i da je to stvar koju je potrebno što prije riješiti, ali ovo ne smatramo dobrim rješenjem. Svako zadiranje u bilo koji dio Dubrovnika koji je povijesno zaštićen po nama nije prihvatljivo, a kao neko privremeno rješenje logičnim se nameće postavljanje pontona, koji bi se lako mogao ukloniti i koji ne bi ozbiljnije narušio vizure Grada – ističe Đivo Dražić iz udruge Grad.

Red uplovljavanja

On smatra da ovaj problem zahtijeva ozbiljnije i sveobuhvatnije rješenje od do sada ponuđenih.

– Problem kruzera treba se sagledati u cijelosti, kakav jest, i napraviti neki red uplovljavanja, na što upozoravamo i predlažemo kao rješenje već godinama. Isto tako, problem pronalaženja rješenja za prostor oko same gradske jezgre, znači i za Pile, i Ploče, i prostor Iza Grada, treba sagledati u cijelosti, a ne nuditi nekakve parcijalne ideje za svaki od navedenih dijelova grada – zaključuje Đivo Dražić.

Ključne riječi

Komentara 2

RE
returnofTito
09:52 25.05.2010.

Najbolje bi bilo da turisti posalju pare i ostanu kod kuce. To bi rijesilo problem. PLJUC!

AN
Andreeejjj
15:41 25.05.2010.

Hrvatsko more i turizam...i uzivanje? Pa, ljudi, sta mi hocemo u \"Ljepoj nasoj\"? Kao nekoliko jako vaznih cinjenica: sta mi to osim ljepe prirode nudimo turistima? Tuku ih nasi primitivni idioti, ostecuju im auta, vrijedjamo sve, nemamo nocnog zivota ni zabave! Posluga je strasno losa, konobari neljubazni, itd, itd, itd... Pa tek onda i mnogo previsoke CIJENE?!? Turska nudi aranzman \"All incluziv\" u hotelima sa \"5 zvijezdica\" za samo 400-500 eura za 7 dana...14 dana 600-700 eura!!! Otprilike tolike cijene nude i Talijani, Spanjolci, Grci, Bugari... Za tu cijenu imate tj dobijate pravi konfor, bas nista se dodatno ne placa, ljubaznost radnika u hotelima je ogromna, mnogoooo zabave, dakle sve na jako visokom nivou. Mi HRVATI, daleko smo od pravog turizma, htijeli to priznati ili ne, na zalost tako je...to je realnost! Zato nije ni cudo, da imamo svake godine sve manje i manje turista! Jos malo i nitko vise nece ni cuti za HRVATSKU, kamo li je posjetiti?! A za bas sve, krivi smo sami!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije