Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE OD STRUJE

Struja neće poskupjeti za kućanstva, tvrtke kojima je već skuplja mogu to izbjeći

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
16.04.2019.
u 09:16

Iako u HEP-u kažu da još nisu odlučili o cijenama od 1. srpnja, malo je vjerojatno da bi za poskupljenje dobili zeleno svjetlo vlade u godini dvostrukih izbora

Struja je od početka travnja poskupjela 20-30% manjem broju poslovnih korisnika, tvrtki i obrtnika koji nemaju ugovor o opskrbi električnom energijom s nekima od tvrtki registriranih za taj posao, a nagađa se da bi slično moglo biti i s građanima koji se nalaze u režimu takozvane univerzalne javne usluge. Uplatnice s višim cijenama struje dobilo je 8 posto poslovnih korisnika, ali i oni mogu izbjeći poskupljenje ako sklope ugovor o opskrbi električnom energijom s nekom od tvrtki isporučitelja.

– HERA nema saznanja o promjeni cijena električne energije krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo - odgovorili su nam iz HERE, državnog energetskog regulatora, na pitanje hoće li poskupjeti struja za građane. Slično je nedavno kazao i ministar Tomislav Ćorić. Hrvatska je liberalizirala tržište električne energije prije šest godina, ali državni HEP zadržao je lidersku poziciju. HEP Elektra opskrbljuje oko 88 posto kućanstva, dok je ostalih 12 posto prešlo nekom od devet opskrbljivača. Najjači HEP-ov konkurent je njemački RWE s desetak posto udjela.

– U Hrvatskoj nema regulacije cijene električne energije u okviru univerzalne opskrbe. HEP Elektra koja obavlja javnu uslugu opskrbe krajnjih kupaca iz kategorije kućanstvo samostalno određuje cijene opskrbe električnom energijom i javno ih objavljuje – kazali su nam u HERI prema kojoj nije stigla najava poskupljenja za građanstvo slična nedavnom poskupljenju za tvrtke.

Prema HERI, teoretski cijena struje za građanstvo može se mijenjati svaki mjesec i o tome opskrbljivači odlučuju samostalno. HEP je vlastitom odlukom otvorio mogućnost promjene cijena dva puta godišnje, na početku kalendarske godine i od 1. srpnja.

Na konkretan upit što će biti s cijenom struje za građane u nastavku godine, iz HEP-a su nam, međutim, odgovorili neodređeno:

– Odluka o visini tarifnih stavki za kućanstva, koja se opskrbljuju u okviru javne usluge, za razdoblje od 1. srpnja 2019., nije donesena, a ovisit će o kretanjima na energetskim tržištima - kažu u HEP-u.

Poznavatelji prilika smatraju da će izbori imati važniju ulogu od “kretanja na energetskim tržištima” te da u godini dvostrukih izbora HEP neće dobiti zeleno svjetlo Vlade da krene s poskupljenjem koje bi se, inače, moglo pravdati promjenama cijene struje na regionalnom tržištu, koja je išla gore 70 posto. Ponuda električne energije ovisna je i o vremenskim prilikama te skače u sušnim godinama.

Ključne riječi

Komentara 2

PV
prcko.vitamincic
09:37 16.04.2019.

Zašto ne pišete da je konačno benzin pojeftinio i to za jednu kunu?

BR
branka1958
12:24 16.04.2019.

Poslije izbora cemo dobiti cestitku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije