Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Struja neće poskupjeti za kućanstva, tvrtke kojima je već skuplja mogu to izbjeći

Iako u HEP-u kažu da još nisu odlučili o cijenama od 1. srpnja, malo je vjerojatno da bi za poskupljenje dobili zeleno svjetlo vlade u godini dvostrukih izbora
16. travnja 2019. u 09:16 2 komentara 470 prikaza
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Struja je od početka travnja poskupjela 20-30% manjem broju poslovnih korisnika, tvrtki i obrtnika koji nemaju ugovor o opskrbi električnom energijom s nekima od tvrtki registriranih za taj posao, a nagađa se da bi slično moglo biti i s građanima koji se nalaze u režimu takozvane univerzalne javne usluge. Uplatnice s višim cijenama struje dobilo je 8 posto poslovnih korisnika, ali i oni mogu izbjeći poskupljenje ako sklope ugovor o opskrbi električnom energijom s nekom od tvrtki isporučitelja.

Hvar SKUPOĆA NA JADRANU Kapučino 46, hamburger 165 kn! Dio folklora ili put u nekonkurentnost?

– HERA nema saznanja o promjeni cijena električne energije krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo - odgovorili su nam iz HERE, državnog energetskog regulatora, na pitanje hoće li poskupjeti struja za građane. Slično je nedavno kazao i ministar Tomislav Ćorić. Hrvatska je liberalizirala tržište električne energije prije šest godina, ali državni HEP zadržao je lidersku poziciju. HEP Elektra opskrbljuje oko 88 posto kućanstva, dok je ostalih 12 posto prešlo nekom od devet opskrbljivača. Najjači HEP-ov konkurent je njemački RWE s desetak posto udjela.

– U Hrvatskoj nema regulacije cijene električne energije u okviru univerzalne opskrbe. HEP Elektra koja obavlja javnu uslugu opskrbe krajnjih kupaca iz kategorije kućanstvo samostalno određuje cijene opskrbe električnom energijom i javno ih objavljuje – kazali su nam u HERI prema kojoj nije stigla najava poskupljenja za građanstvo slična nedavnom poskupljenju za tvrtke.

Karolina Amidžić Dosje Slavonija 'Tko god kaže da u Njemačkoj teku med i mlijeko, taj nema pojma!'

Prema HERI, teoretski cijena struje za građanstvo može se mijenjati svaki mjesec i o tome opskrbljivači odlučuju samostalno. HEP je vlastitom odlukom otvorio mogućnost promjene cijena dva puta godišnje, na početku kalendarske godine i od 1. srpnja.

Na konkretan upit što će biti s cijenom struje za građane u nastavku godine, iz HEP-a su nam, međutim, odgovorili neodređeno:

– Odluka o visini tarifnih stavki za kućanstva, koja se opskrbljuju u okviru javne usluge, za razdoblje od 1. srpnja 2019., nije donesena, a ovisit će o kretanjima na energetskim tržištima - kažu u HEP-u.

Američki vojni zrakoplovi F-16 sletjeli u vojarnu na Plesu DANAS U VEČERNJEM Stigla nova ponuda iz Amerike. Piloti su već odabrani!

Poznavatelji prilika smatraju da će izbori imati važniju ulogu od “kretanja na energetskim tržištima” te da u godini dvostrukih izbora HEP neće dobiti zeleno svjetlo Vlade da krene s poskupljenjem koje bi se, inače, moglo pravdati promjenama cijene struje na regionalnom tržištu, koja je išla gore 70 posto. Ponuda električne energije ovisna je i o vremenskim prilikama te skače u sušnim godinama.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad