Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINUS I PLUS

Struja će poskupjeti, ali ne odmah i ne 17 posto

struja
Foto: Arhiva VL
1/3
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
26.03.2010.
u 18:38

HEP je, navodno, tražio 17 posto skuplju struju, no morat će, izgleda, prihvatiti manje.

Računi za struju i nakon 1. travnja ostaju nepromijenjeni. Zahtjev Hrvatske elektroprivrede Vlada je odbila. Ipak, aktualne cijene struje nemaju šanse opstati do sredine godine. Neslužbeno se može čuti da bi pozitivan odgovor na HEP-ovo traženje mogao stići za nekoliko mjeseci.

Bez komentara

Ni u HEP-u ni u Ministarstvu gospodarstva, kojemu je to javno poduzeće poslalo zahtjev za poskupljenje struje, a ono ga je proslijedilo na mišljenje Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji, nemaju komentara na još jednu Vladinu odbijenicu na zahtjev za višu cijenu električne energije. HERA bi se u iduća dva tjedna trebala oglasiti u vezi s tim cijenama, a HEP je navodno zatražio 17 posto skuplju struju. Priča s poskupljenjem električne energije započela je još zimus, točnije u prosincu, kada je Vlada, nakon što je odgodila odluku o otkupu plinskog biznisa iz Ine, odobrila toj naftnoj kompaniji više cijene plina. Tada su se čule prve informacije o skorom zahtjevu za skupljom strujom budući da je plin osnovni energent u proizvodnji električne energije. Iako su čelnici HEP-a tada službeno izašli sa zahtjevom za povišenje cijena, uskoro ih je poklopio potpredsjednik Vlade Ivan Šuker koji je poručio da mu nije jasno zašto u HEP-u licitiraju većim cijenama, a do Vlade takav zahtjev nije stigao. Sada je, čini se, propao još jedan pokušaj HEP-a da građanima skuplje naplati struju.

Pretpostaviti je da će skuplja struja stići do 1. srpnja, kada prestaje oporezivanje neto plaća od 3000 do 6000 kuna s dva posto kriznog poreza. Ipak, ljeto u novčanicima neće biti bezbrižno. Nakon puno godina, ovog će lipnja regres od 1250 kuna zaobići oko 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama. Isto očekuje i zaposlenike javnih poduzeća te poduzeća iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju. Pregovori su počeli u četvrtak, a jučer je na adrese sindikata stigao prijedlog dodatka temeljnom kolektivnom ugovoru u kojem stoji da se ove godine neće isplatiti regres, božićnica te dar za djecu.

Razljutio ih faks

Sindikati državnih službenika to su i očekivali, ali koordinatoricu sindikata javnih službi Spomenku Avberšek prijedlog, koji je iza podneva "iscurio" iz faksa, stvarno je razljutio.

– Mislili smo da su pred nama pregovori, a oni šalju gotov prijedlog, samo treba potpisati. Moj sindikat to neće potpisati – poručila je Avberšek iako, kazao je potpredsjednik Vlade Ivan Šuker, za to nije bilo potrebe.

– Poslali smo prijedlog za raspravu koju ćemo nastaviti idući tjedan. Ništa drugo. Nitko ne traži da se to potpiše. Pregovori se nastavljaju kako je planirano – zaključio je Šuker.

Komentara 9

OB
-obrisani-
22:07 28.03.2010.

Momak 23-ne to je pitanje majmuna u kongu!

OB
-obrisani-
19:20 26.03.2010.

Seni,..pa lipo su ti rekli , da nima poskupljenja !!,..(cá i opet delas´za-$$$$ za- Esdipi-udbasé i Mesicá ??..da bi skrenuli paznju sa svojih Afera??)

HR
Hrvatina101
11:54 29.03.2010.

Neka poskupi i 100% ima svijeca i petroleja vracamo se u kameno doba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije