Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji TV

Cyber stručnjak: 'Ovaj rat je drukčiji od Domovinskog, evo kako hakeri mogu srušiti državu jače od bombi'

Foto: Pixsell/Večernji list
1/9
02.03.2022.
u 13:06

Ne znam kako ruska vojska funkcionira, ali sto posto sam siguran da ni sam Putin putem interneta, a to je kanal putem kojeg hakeri djeluju, ne može napraviti ništa na nuklearnom sustavu, kaže Zlatan Morić

Zlatan Morić, voditelj katedre za kibernetičku sigurnost visokog učilišta Algebra, komentirao je za Večernji list cyber rat između Rusije i Ukrajine. S njim je razgovarala Lana Kovačević. 

Ukrajina je mobilizirala sve svoje IT stručnjake, koliku snagu oni imaju?

– Imaju dosta veliku snagu kao i svaka država u svijetu, a ta operacija prvenstveno se odnosi na defenzivna djelovanja. Da pokušaju odbiti sve napade koji dolaze iz Rusije, a u sklopu toga imat će ofenzivna djelovanja na Rusiju. 

 

Rusi si i prije ove invazije imali jake napade na ukrajinsku kritičku infrastrukturu, kakav je učinak bio i što su postigli?

– Ono što i studente učim i polaznike, danas se nijedna tvrtka ne može obraniti od nekog napada. U situaciji ratnih aktivnosti u Ukrajini ciljevi su kompletna infrastruktura koja Rusiji može pomoći da zauzme cijelu Ukrajinu. Svi napadi dosad su vezani za funkcioniranje države. Kad govorimo o kritičnoj infrastrukturi, ona predstavlja različite informacijske sustave za koje je država procijenila da su jako bitni u funkcioniranju države. Pad nekog takvog sustava paralizira državu u normalnom radu. 

Što se konkretno dogodilo Ukrajini zbog napada? 

U Ukrajini su napadi bili na bankarski sektor, hakeri su onemogućili legitimne korisnike da koriste internetsko bankarstvo i samim time uspore platni promet. Napadi na energetski sustav u nekom gradu isključe električnu energiju... Prije nekog vremena ruski hakeri su hakirali u Americi naftovod. Hakeri mogu dosta napraviti s kritičnom infrastrukturom... 

Putin prijeti nuklearnim oružjem, mogu li tu hakeri napraviti nešto? 

Ne znam kako ruska vojska funkcionira, ali sto posto sam siguran da ni sam Putin putem interneta, a to je kanal putem kojeg hakeri djeluju, ne može napraviti ništa na tom sustavu. Vojske u većini država imaju zatvorene sustave komunikacija. Potencijalna mjesta napada su na različitim bežičnim komunikacijama. Kad je riječ o nuklearnom oružju, sama kontrola i komunikacije, ništa od toga ne ide putem interneta. Kako neki ruski general ne može napraviti ništa putem interneta tako ni neki potencijalni haker ne može to izvršiti. 

Kakvu štetu može napraviti IT vojska?

Danas, ako ispalite neku raketu iz neke države na neku drugu državu, tamo ćete napraviti neku štetu. Svi u svijetu bit će sigurni tko je ispalio tu raketu. Koja je prednost cyber ratovanja u odnosu na klasično ratovanje? Svjedoci smo zadnjih deset godina da gotovo na tjednoj bazi Amerika optužuje Rusiju, Sjevernu Koreju, Kinu za kibernetičke napade. Jednako tako oni ni u jednom od tih slučajeva nisu sto posto sigurni da iza toga stoje Rusi, Kinez, Sjeverna Koreja. Zadnjih nekoliko dana veliki broj tvrtki pokušava zaštiti svoj informacijski sustav blokirajući promet iz Rusije. Svi ovi napadi koji su se prije događali i za koje vjerojatno stoje neke hakerske skupine iz Rusije, nikad nisu išli s IP adrese u Rusiji. Kad je riječ o cyber napadima, oni su dosta jeftiniji. Znatno veću štetu pojedinoj državi možete napraviti ako napravite kibernetički napad. Primjer, u nekoj državi 48 sati možete onemogućiti korištenje internetskog bankarstva. Putem interneta ne možete platiti nijednu transakciju. To je veća šteta za državu i utjecat će više na BDP nego da neka raketa padne unutar Hrvatske. Razlika je u tome što taj napad možete napraviti s nekih desetak tisuća dolara. 

Cyber rat može trajati znatno duže zato što je jeftiniji?

Dosta je jeftiniji i jednako tako puno je teže dokazati izvor napada. Niste sigurni tko vas napada. Za današnje napade na Ukrajinu pretpostavlja se da to rade Rusi, a možda radi i netko drugi. 

Mnogo je dezinformacija, mogu li Facebook, Google spriječiti takav protok informacija? 

Za razliku od našeg Domovinskog rata i ratova koji se se događali prije ere interneta, taj medijski rat koji se događao uvijek je iza sebe imao medijske kuće. Danas imamo internet koji je postao klasični medij komunikacije. Danas bilo koja osoba koja ima mobitel ujedno je novinar. Jako teško bilo tko može jednostavno prepoznati lažnu vijest od prave vijesti. Postoje na tisuće influencera koji čak imaju više pratitelja nego što prate rusku nacionalnu televiziju na različitim kanalima i koji objavljuju vijesti i mi nemamo pojma što je od toga istina, a što nije. 

Koliko je Starlink pripomogao ili će pomoći Ukrajini?

Trenutačno mislim da nije pomogao ništa. Kompletna internetska komunikacija u Ukrajini i dalje funkcionira. U dosadašnjem tijeku djelovanja ruske vojske vidim situaciju u kojoj je on naredio da civilne žrtve moraju biti minimalne i sukladno tome vode neke svoje vojne operacije. U skoroj budućnosti bi se moglo dogoditi da pokuša potpuno ubiti komunikaciju. Rusi mogu u nekoliko sati uništiti sve bazne stanice za komunikaciju. To nisu napravili vjerojatno jer bi bilo dosta žrtava. Ono što Starlink omogućuje jest da nakon takve akcije internet i dalje funkcionira. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije