Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prirodne katastrofe

'Vremenske anomalije udvostručit će se u sljedećih 20 godina'

hladnoća, SAD
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
20.01.2014.
u 15:52

Kokorin je također dodao da ekstreme mogu potaknuti prirodne klimatske fluktuacije ali i da ljudski faktor ima ključni ulogu zagađenju atmosfere

I stručnjaci i stanovnici iznenađeni su ćudljivošću vremena ove zime. Primjerice zbog najnižih temperatura ovog stoljeća Slapovi Nijagare su se zaledili, a toplinski val u Australiji gdje se živa na termometru penjala i do 42 stupnja Celzijusa doveo je do prekida na Australian Openu.

Voditelj klimatskog i energetskog programa Svjetskog fonda za zaštitu divljih životinja Aleksej Kokorin, vjeruje da će u sljedećih par desetljeća zbog klimatske promjene doći do porasta vremenskih ekstrema, donosi Voice of Russia.

- Cirkulacija zračnih masa dobila je na intenzivnosti i umjesto uobičajenog vremena tijekom cijelog ljeta ili zime moramo izdržati, naprimjer, mjesec dana hladnog vremena pa nakon toga mjesec dana toplinskog vala - kaže Kokorin.

Kokorin je također dodao da ekstreme mogu potaknuti prirodne klimatske fluktuacije ali i da ljudski faktor ima ključni ulogu zagađenju atmosfere. Rekao je i da ćemo se u sljedećih nekoliko godina češće morati nositi s posljedicama prirodnih katastrofa.

- Broj prirodnih katastrofa udvostručio se u proteklih 15 godina, a 2012. bila je rekordna po broju prirodnih nesreća. Prošle godine taj je broj bio malo niži, dok su 2011. prirodne katastrofe bile na rekordno niskoj razini u posljednjim godinama. No, trebamo shvatiti, da će se broj opasnih fenomena vjerojatno udvostručiti u sljedećih 20 godina - kaže Kokorin.

No, stručnjaci kažu da nitko ne treba očekivati klimatsku katastrofu u sljedećim stoljećima, već da se treba koncentrirati na goruće probleme poput porasta razine mora.

(Foto:Reuters/Pixsell)

>> Što se događa s vremenom?

Komentara 6

HO
homofob
21:09 20.01.2014.

"Strucnjaci" koji nemogu "pogoditi" (ne prognozirati) vrijeme sutra s prosjekom boljim od 50% pogodaka nas uvjeravaju da znaju sta ce biti za 10 i puno vise godina! :-)

CA
canajisraM
19:19 20.01.2014.

1950 sveukupna steta sirom svijeta od vremenskih nepogoda bila je oko $ 55 milijuna. Prosle godine je bila $250 milijardi . Pametnom dostatno.

HR
hrxxx111
16:11 20.01.2014.

ne znam tog alekseja sta vakula kaze ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije