Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROIZVODIMO ISTI KEMIJSKI SPOJ
Povratak na članak

Stručnjak otkrio zašto je u Hrvatskoj mala vjerojatnost da se dogodi bejrutska katastrofa

Libanonske vlasti su rekle da je eksploziju izazvala detonacija 2700 tona amonijevog nitrata, koji se nalazio u skladištu nakon što je 2015. godine zaplijenjen na carini

Komentari 13

BR
Bravo
10:01 07.08.2020.

U nedostatku vojnog eksploziva, TNTa, u ratu smo koristili amonijev nitrat za poljoprivredu. Sastav je skoro isti, a njegova detonacija se mogla postići samo korištenjem nekog brizantnog eksploziva u upaljaču i barem 100g eksploziva. Iskustvo nam kaže da čak uzz upotrebu upaljača sa detonatorskom karsulom neće doći do prenosa detonacije. Gledajući JNA priručnike, testirali smo TNT 200g i stavljali ga u vatru. Gorenje nije moglo povećati brzinu do točke kada prelazi u detonaviju. Jednostavno je izgorio ispuštajući crni gusti dim. Ovdje se radi o celikoj količini, velikoj vatri za koju treba utvrditi porijeklo. Slažem se da je u jednom trenutku došlo do više manjih eksplozija koje su uspjele pokrenuti inicijslni lanac i gorenje amonijevog nitrats pretvoriti u detonaciju koja po sebi ima razorno djrlovanje.

VL
FR
franjo
09:36 07.08.2020.

Zato što Hrvatska nije banana država i gdje ipak postoji red i odgovornost .

VL
ZA
zagabria5
09:49 07.08.2020.

Ja mislim da je moguće jer kod nas nije puno uređenija država nego što je Libanon. Šlamperaja koliko hoćeš. Samo je za nadati se da su naselja dovoljno udaljena od Petrokemije. I nuklearka Krško je veliki problem jer ljudski šlamperaj je vječan. Čim prije zatvoriti

VL
KL
klo11
16:17 07.08.2020.

U kakvom je stanju DINA na Krku?

VL
DU
Deleted user
09:42 07.08.2020.

niti Norvežani nisu očekivali da bi im se mogao dogoditi onaj što je naručio šest tona umjetnog gnojiva za poljoprivredno gospodarstvo

VL
FI
figarro
11:39 07.08.2020.

Poznavajuci nase pohlepne stranke, sjetih se afere sa zitom u Slavoniji kako je nestalo, pa glad nasih nacelnika i gradonacelnika, koji em mogu pojesti snijeg a popiti velike kolicine kise ne mogu, ne bih se kladio da nemaju apetiit za amonij nitrat!!

VL
Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
09:29 07.08.2020.

Naravno, Petrokemija, odn. njezino skladište navedene tvari, nije u samom srcu grada, kao što je to bilo u bejrutskoj luci, nego je izvan naselja. Sve to vrlo lako možete usporediti na kartama. Nažalost, ovakav upravljački šlamparaj je doveo do neviđene katastrofe, te Hrvatskoj to samo može biti upozorenje što se dogodi kada se neplanski razmišlja.

VL
TB
taras.buljba
09:11 07.08.2020.

Nista mi nismo bolji od Libanona samo na srecu nama se to jos nije desilo nije li dole negdje na moru ostavljen cijeli pogon na nebrigu nikom, sa jos opasnijim kemikalijama.

VL
Avatar FrancJunior
FrancJunior
09:17 07.08.2020.

Ahaaaa.....zanima me i misljenje nekog "eksperta"....

VL
ZE
zec85
09:31 07.08.2020.

Raketom maznuli luku u Bejrutu da....s obzirom na sve zle aktivnost koje su se tamo radili su zasluzili...zene,djeca,organi...samo nazalost ima i puno ljudi koji su zrtve a sigurno su nevini....

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.