Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potres u Japanu

Stručnjaci: Za Hrvatsku ne postoji ni najmanja nuklearna opasnost

japan
AFP/Pixsell
15.03.2011.
u 19:10

Prema izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju, u vrlo kratkom vremenu od izbijanja požara, radijacija koja je istjecala iz sada već gotovo posve razrušene nuklearke popela se na 400 milisiverta na sat

Hrvatska ne treba strahovati od radioaktivnog oblaka koji se širi nad Japanom, priopćili su u Državnom zavodu za radiološku i nuklearnu sigurnost u Zagrebu. Na temelju službenih podataka, procijenjeno je da utjecaj radioaktivnosti neće biti toliki da bi zahtijevao dodatne mjere zaštite stanovnika.

Panika gotovo svjetskih razmjera razbuktala se pošto je izbio veliki požar u 4. reaktoru japanske nuklearne elektrane Fukushima Dai-chi, u čijim je temeljima bazen s istrošenim nuklearnim gorivom. Zapaljenje, zbog kojega je u atmosferu neočekivano izbio veliki oblak radioaktivnih čestica, nastalo je zbog pada razine vode ili isušivanja bazena u kojemu su upotrijebljene visokoradioaktivne šipke urana.

>>Kritika iz EU: Tokio je umalo izgubio kontrolu nad Fukushimom

>>Stručnjaci: Za Hrvatsku ne postoji ni najmanja nuklearna opasnost

>>Državljani RH u Japanu: Tresemo se, a sad nam prijeti i radijacija

>>Japanski je tsunami i burze odveo u crveno

Tokio u panici
Prema izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju, u vrlo kratkom vremenu od izbijanja požara, radijacija koja je istjecala iz sada već gotovo posve razrušene nuklearke popela se na 400 milisiverta na sat. Kolika je to količina radioaktivnog materijala svjedoči podatak da se izlaganjem zračenju od 100 milisilverta na godinu znatno povećava rizik od tumora. Iz okolice nuklearke povučeni su svi spasioci osim najnužnijih 50 radnika za koje je već posve jasno da su žrtvovani kako bi spriječili katastrofu još većih razmjera.

Razina radijacije počela se povećavati i u Tokiju, u predgrađu glavnoga grada izmjereno je 15 puta više radioaktivnih čestica nego što je uobičajeno, a u gradu su počele masovne evakuacije. Onaj tko ne stiže napustiti Tokio sprema se za dugotrajnu izolaciju, kupuju se prijenosni radioaparati, svijeće, zalihe hrane. Strana veleposlanstva savjetuju svojim građanima da napuste zemlju, a iz Japana su počeli odlaziti i strani novinari. Panika se širi na sve strane.

– Situacija je histerična – kaže Tokijac Tomonao Matsuo.

Oblak prijeti SAD-u
Prema najcrnjem scenariju, radioaktivni oblak iz nuklearke na sjeveroistoku Japana mogao bi se proširiti i na druge zemlje. Ako te čestice zahvati mlazna struja, istočni vjetar koji na visini od oko 10.000 metara puše brzinom između 130 i 170 kilometara na sat, radioaktivni oblak mogao bi za najviše 40 sati donijeti do zapadne obale SAD-a. Neki mediji najavljivali su da bi se radijacija mogla u sljedeća dva tjedna proširiti i do Europe, no to je gotovo nemoguće.

– Oblak bi bio toliko razrijeđen kišom i vjetrovima da nema nikakve opasnosti – kaže fizičar Zdravko Karakaš.

Komentara 85

OB
-obrisani-
00:34 16.03.2011.

30% SDP a 10% svi ostali.

Avatar Lima_zagi-hr
Lima_zagi-hr
21:06 15.03.2011.

Stručnjaci: Za Hrvatsku ne postoji ni najmanja nuklearna opasnost: PA MI SMO I BEZ NUKLEARKE U KOMI !!!!!

KI
kitikat
19:42 15.03.2011.

da,da,tako su na titanicu vjerovali u njegovu nepotopljivost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije