Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bugarski potpredsjednik Vlade:

Stručnjaci za fondove EU zarade više od premijera

bugar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.03.2015.
u 06:50

Naglašavajući političku dimenziju, kazao je kako “političari moraju poznavati lokalne i europske prilike te sve usklađivati i nadzirati”

– U Bugarskoj su stručnjaci koji se bave provedbom projekata iz EU fondova plaćeni bolje od premijera i zato ne bježe u privatni sektor – apostrofirao je jučer u Zagrebu bugarski potpredsjednik Vlade Tomislav Dončev predstavljajući iskustva svoje države u korištenju sredstava EU, istaknuvši da cijeli sustav za dobivanje fondova treba biti profesionalan i ažuran, “poput vojske”. Iako je prvih godina članstva Bugarska imala nisku razinu apsorpcije fondova EU, oko 13 posto, napredovala je i dostigla 65 posto iskoristivosti. Trenutačno povlači 3 milijarde eura godišnje.

– To je 20 posto svih javnih rashoda države, a 72 posto svih javnih ulaganja bazira se na korištenju sredstava EU. Ključne reforme oslanjaju se na fondove, poput gradnje autocesta, rekonstrukcije željeznica, reforma u sustavu državne uprave i socijalne skrbi – kaže Dončev.

Naglašavajući političku dimenziju, kazao je kako “političari moraju poznavati lokalne i europske prilike te sve usklađivati i nadzirati”. Iskustva Bugarske čuo je i potpredsjednik hrvatske Vlade Branko Grčić.

– EU fondovi su golema mogućnost i ja vjerujem da će ih Hrvatska potpuno iskoristiti – istaknuo je Grčić, dodavši kako i mi planiramo financirati 80-90% javnih investicija novcem fondova EU.

>> Grčić s bugarskim kolegom: Bugarska je prošla porođajne muke s europskim fondovima

Komentara 1

DJ
djurex
07:15 18.03.2015.

To je mrkva na stapu..mamljenje naroda velikim ciframa...okolnim putem nas tjeraju da prilagodimo zakone krupnom kapitalu a seljake i male gospodarstvenike otjeramo u propast..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije