Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reformu treba zaustaviti
Povratak na članak

Stručnjaci upozoravaju: Privatizirani mirovinski sustav srlja u propast. To je neuspješan eksperiment

Hrvatska je u reformu mirovinskog sustava, koji je uključio drugi obvezni stup, ušla 2002., a slične reforme provedene su i u drugim postsocijalističkim zemljama, ali su ukinute nakon što se to pokazalo promašenim.

Komentari 5

ME
MediciKM
08:59 02.12.2022.

Ja samo želim svoje pare....na bilo koji način!

VL
ST
stefj
08:53 02.12.2022.

Reforma mirovinskog je propala jer se umiješala politika. Ne mogu više zagrabiti kako žele kao u 1. stup, moraju plaćati dodatne kamate i svaki promašaj se vidi. Također, mirovina u 2. i 3. stupu ovisi o uplatama tokom radnog staža, nema povlaštenih mirovina koje se mogu dijeliti okolo i time skupljati glasove... Problem je u 1. stupu, koji je rupa bez dna, gdje je manje od polovina mirovina zarađena radnim stažom, gdje uplate ne pokrivaju niti polovicu isplata. Problem je što se u 1. stupu jednim potpisom dižu "mirovine" koje onda svi mi plaćamo većim nametima i porezima... Problem prvog stupa je u tome što je to jedan od najvećih poreza na plaću, što radi tog poreza zaposleni ne mogu više uplaćivati u svoju štednju, što se radi toga generacije uništavaju i tjeraju iz Hrvatske. Interesantni su ovakvi tekstovi koji zapravo samo potiču uravnilovku, veće poreze, koji tjeraju sposobne i mlade iz Hrvatske... Prava reforma bi bila prvo urediti 1. stup, podijeliti ga na ono što je - na mirovine, nagrade i socijalu, a onda ono što su stvarne mirovine spojiti s 2. stupom. Ovo sada je rupa bez dna gdje se politika razbacuje novcem i kupuje glasove...

VL
SH
Sharkee
08:41 02.12.2022.

Tko je to proveo sjetite se.. Ljubo Jurčić, Dragan Kovačević, Rade Čačić i kompanija. Sve same poštenjačine komunjare koje nas zadnji 30 godina uče kapitalizmu..

VL
DU
Deleted user
07:26 02.12.2022.

neka PPD preuzme mirovinske fondove!!!!!!

VL
PR
Propitivač
08:44 02.12.2022.

Kako će ga ukinuti kad HDZ smatra da su im mirovinski fondovi kasica prasica? Pa Plenković se uvrijedio što mirovinski fondovi nisu kupili Fortenovu koju je tako suludo predao strancima. Računao je i da će INA biti kupljena našim mirovinama a ne državnim novcem

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.