Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vargina analiza

Stručnjaci se ne slažu: je li uređaja ECMO 3 ili 18 viška

10.11.2009., Zagreb - Jedinica za intenzivno lijecenje u KB Dubrava. Respiratorni aparat za lijecenje pacijenata oboljelih od gripe.
Foto: Robert Anic/PIXSELL
08.02.2015.
u 12:35

Klinika za infektivne bolesti na "umjetnim plućima" ima devet pacijenata i uređaje su posudili iz drugih ustanova

Radna skupina koja je ispitivala opravdanost kupnje 35 ECMO uređaja (umjetna pluća) raskolila se u mišljenju te dala odvojene zaključke o opravdanosti tih uređaja koje je kupio bivši ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić. Prema mišljenju triju članova radne skupine, hrvatske bolnice imaju 18 ECMO uređaja više nego što su stvarne potrebe, a prema zaključku ostala četiri člana, riječ je o tri uređaja viška.

Linija obrane života

Naime, ukupno je u javnom zdravstvenom sustavu 41 ECMO uređaj, od kojih je 35 kupljeno krajem 2012. i tijekom 2013. godine. U oba zaključka taksativno se nabrajaju bolnice i broj uređaja kojima raspolažu te koliko su ih i s kakvim uspjehom koristile. Iz tih je podataka jasno da se u nizu bolnica ECMO uopće nije koristio tijekom posljednje dvije godine, što je jednima argument kako uređaji nisu kupovani racionalno, dok drugi taj stav smatraju neargumentiranim.

– Nekorištenje nije samo po sebi dokaz nepotrebnosti, ono može biti uvjetovano i cijelim nizom drugih razloga. Nedvojbena je činjenica da ECMO uređaj, gdje god se nalazio, može spasiti živote. U modernoj medicini ECMO tehnologija ubrzano prelazi u ono što se zove tehnika naprednog održavanja života. Počeo jest kao dodatak kardiokirurgiji, u sljedećoj fazi svog razvoja kao potpora intenzivnog liječenja, ali sada već izlazi prema prvoj liniji obrane života – kaže prof. Bojan Biočina, predstojnika Klinike za kardiokirurgiju KBC-a Zagreb, koji je i predsjednik Nacionalnog povjerenstva za ECMO. Mišljenje radne skupine nije vidio niti, kako kaže, zna tko su članovi radne skupine, stoga njihov nalaz ne može komentirati. Stručne smjernice za upotrebu koje su posao spomenutog povjerenstva, dodaje, bit će proslijeđene Ministarstvu zdravlja za mjesec-dva.

Moguće je tada da će ministru Vargi uza sve ove informacije biti navedena i ona kako u sustavu ima bolnica koja traži dodatne ECMO uređaje. Klinika za infektivne bolesti, naime, od početka ove godine na tim aparatima ima devet pacijenata te su uređaje posudili iz drugih ustanova.

HUBOL sad bez komentara

– Nama očito ovaj broj aparata koji imamo nije dovoljan. Tražili smo od Ministarstva da nam daju transportne uređaje jer nam omogućuju tehniku uklanjanja ugljikova dioksida, što je jako važno jer se štede pluća bolesnika, provodi se s manjim volumenima upuhanog zraka. Za pet godina ovakve će analize o višku ECMO uređaja biti smiješne jer će se pokazati da treba na svim intenzivnim jedinicama – kaže prof. Bruno Baršić.

Pitanje o opravdanosti ove javne nabave, podsjetimo, otvoreno je na inicijativu Hrvatske udruge bolničkih liječnika koja je javno prezentirala podatke o korištenju ECMO uređaja i poručila da je riječ o bacanju milijuna kuna. Potom je osnovana radna skupina, a čiji nalaz dr. Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a, nije htio komentirati. Bez komentara je tako ostala i činjenica kako je članica te Udruge dio radne skupine u izdvojenom mišljenju. Ono što slijedi jest slanje ovih nalaza radne skupine stručnim službama Ministarstva, kako je najavio ministar Varga.

– Službe će utvrditi treba li uređaje rasporediti drukčije. Na ministru zdravlja je da utvrdi zdravstvene potrebe stanovništva, a ako je bilo nekih nepravilnosti, to će se utvrditi u suradnji s drugim institucijama – izjavio je prim. Varga.

Bivši ministar zdravlja dr. Rajko Ostojić nije imao komentara. 

>> Varga postao ‘Vraga’ pa troje svojih zaposlenika poslao na disciplinski

Komentara 5

DU
Deleted user
18:39 08.02.2015.

zaključak je da ih ima viška...da je netko nekome pogodovo... i da ga se treba sprovesti u remetinec

Avatar comparator
comparator
12:50 08.02.2015.

Zločinačka zadruga na vlasti nastavlja koaliciju s kriminalnim organizacijama unutar zdravstva kulture javjh ustanova i medija što je vidljivo u zadnje vrijeme jer su osvrti na kriminal vladajuće partije minimalni .

NV
novo vriijeme
15:44 08.02.2015.

Četiri Ostojićeva i tri Vargina 4:3 za Rajka Ostojića. Ostojećevci će sada priključivati koga treba i ne treba , još će koji pacijent izgubiti glavu da se dokaže da ih je trebalo još više. Naše zdravstvo je toliko korumpirano od od strane političara da kod nas nema struke postoje samo doktori poslušnici ministara i nagrade koje dobijaju za svaki odrađeni posao. Koliko ECMO na milijun stanovnika ima Slovenija i time smo riješili koliko nama treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije