Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGALNA PLJAČKA

Stručni ispit fizioterapeuta 2,5 puta skuplji od liječničkog

novac
Foto: ilustracija
09.12.2014.
u 21:00

Učiteljima stručni ispit plaća država, a popravni plaćaju sami – 653 kune

Za razliku od Hrvatske gospodarske ili Obrtničke komore, koje se zbog obveznog članstva već dugo nalaze u fokusu interesa, što je dovelo i do pojeftinjenja njihovih naknada, neke druge komore neopaženo zagorčavaju život djelatnika o kojima bi trebale voditi računa.

Uvjet za potragu posla

Jedna takva izbit će iz džepa nezaposlenom fizioterapeutu jednu cijelu plaću prije nego što se uspije zaposliti. Naš je sugovornik završio srednju školu za fizioterapeute prije desetak godina, nakon koje je i odradio pripravnički staž te položio stručni ispit. Da bi tražio posao u struci, sada mu trebaju minimalno tri tisuće kuna za licenciju i upis u registar fizioterapeuta. Izdaje ih Hrvatska komora fizioterapeuta osnovana 2009. godine. Troškovi postupka upisa u registar stoje 500 kuna, no kako komora traži da se dokumenti ovjere kod javnog bilježnika, to cijenu upisa diže za tristotinjak kuna. To što deset godina nije radio u struci obvezuje ga da iznova položi stručni ispit, čija je cijena vrtoglavih 2500 kuna. Na burzi je trenutačno 800 nezaposlenih fizioterapeuta i 1657 medicinskih sestara.

Jedan je to od najskupljih  stručnih ispita u zemlji jer pravosudni ispit – koji je preduvjet za rad u odvjetništvu – stoji 2550 kuna, stručni ispit za liječnike stoji 1100 kuna, a stručni ispit za poslove prostornog uređenja i graditeljstva 900 kuna. Učitelji i nastavnici plaćaju takav ispit jedino ako ga ne polože iz prvog puta i to 653 kune, s tim što je u toj cijeni jedan sat rada sveučilišnog profesora 54 kune.

Šute i plaćaju

Zašto je ispit fizioterapeuta skup kao suho zlato, nismo dobili odgovor u Ministarstvu zdravlja. Predsjednica strukovne komore Mirjana Grubišić kaže da su u interesu pacijenata dužni provjeriti znanje fizioterapeuta koji dugo nisu radili. Ispiti koje organiziraju komore skuplji su od onih koje organizira Ministarstvo zdravlja zbog troškova stručnjaka u komisiji, a socijalni su slučajevo oslobođeni plaćanja, tvrdi Grubišić. U Pravilniku koji potpisuje ministar zdravlja stoji da troškovi polaganja stručnog ispita za doktore medicine iznose 1100 kuna, za doktore dentalne medicine, magistre farmacije i magistre medicinske biokemije 700 kuna, a za ostale zdravstvene radnike 600 kuna. U sindikatu kažu da se mnogi fizioterapeuti žale, ali im je licencija preduvjet za rad, pa – šute i plaćaju.

Komentara 2

TH
than
22:19 09.12.2014.

"Učiteljima stručni ispit plaća država, a popravni plaćaju sami – 653 kune...". Pa i pad na vozackom toliko... A kultura vozaca... Pa ne treba puno pisati o tome. Kada je vozacki kostao 2x manje (nekada 1000 maraka) bila je kultura na cestama daleko veca nego sada. Glavno da se pare mlate...

LO
lot
09:17 10.12.2014.

pa ima više takvih nedohvatljivih komora u našem zdrastvu,možda će i tu doči jedan trenutak za veliko pospremanje kad se USKOK pozove UPOMOČ .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije