Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjene zakona

Strože protiv nereda: Tučnjava na stadionu ubuduće kazneno djelo

navijači
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
10.06.2010.
u 17:17

Uvode se četiri kaznena djela: sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na gledatelje ili druge osobe, organiziranje nasilja na sportskim natjecanjima, uništavanje stvari ili imovine te nepoštivanje mjera zabrane.

Nakon što je u godinu dana, unatoč izmijenjenom zakonu, privedeno 1652 navijača, sedam navijača i jedan policajac zadobili su teške, a 67 navijača i 29 policajaca  lakše tjelesne ozljede, Vlada je odlučila postrožiti Zakon o sprječavanju nereda na sportskim terenima.

Uvode se četiri kaznena djela: sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na gledatelje ili druge osobe, organiziranje nasilja na sportskim natjecanjima, uništavanje stvari ili imovine te nepoštivanje mjera zabrane.

Postrožavaju se novčane kazne te se uvodi zabrana točenja alkohola na sportskim terenima i nulta tolerancija na alkoholizirane navijače te se zabranjuje maskiranje navijača.

Okidač za ove izmjene, kazao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, bili su neredi nakon utakmice Dinamo - Hajduk 1. svibnja u Zagrebu, a premijerka Kosor je zaključila:

- Ovo je zakon za zaštitu navijača, a ne razbijača koji promoviraju filozofiju udri-ubi.

Potpredsjednica Đurđa Adlešić kazala je kako je dobar dio mjera koje su sada usvojene već bio predložen, ali se od njih odustalo te je izrazila zadovoljstvo "drukčijim pristupom", a potpredsjednik Slobodan Uzelac smatra da je dio odgovornosti za suzbijanje nasilja trebalo prebaciti na organizatore sportskih događanja.

Komentara 16

PI
Pippo9
17:47 10.06.2010.

Odlična odluka koja će doprinijeti rješavanju ovog problema

CU
cunt
17:47 10.06.2010.

a za policajce ??????

JJ
juxxy jazz
19:25 10.06.2010.

Ova zabrana alkohola uopće nema veze s vezom. Kao prvo sada kada je bilo dopušteno točenje alkohola ljudi su manje pili prije utakmice jer su znali da će moći popiti koju pivicu na stadionu, kao drugo na maksimirskom sjeveru gdje su bili neredi na zadnjoj utakmici uopće se ne toči alkohol pa je opet bilo nereda. Najmanja opasnost su navijači koje vidite da piju pivu, jer ti su došli samo popiti koju pivicu i pogledati tekmu. Kada vidite da netko ništa ne pije onda se treba zabrinuti jer ti ne piju ništa da bi im glave bile čistije za sr...a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije