suđenje za rudine

Strojovođa "vlaka smrti" ne sjeća se gdje je vlak počeo kliziti

joško palinić
Ivo Čagalj/24sata/PIXSELL
16.05.2011.
u 11:44

Joško Palinić nakon nesreće jednom mjesečno odlazi k psihijatru. Nikada dotad nije bolovao ni uzimao tablete.

Joško Palinić, strojovođa “vlaka smrti”, svjedočio je na Županijskom sudu u Splitu u nastavku suđenja petorici okrivljenih za tešku željezničku nesreću u Rudinama u kojoj je poginulo šest, a ozlijeđeno 55 osoba.

Liječi se kod psihijatra

– Doživio sam psihički šok. Dobio sam udarac u glavu, događaja se teško mogu sjetiti. Od tada sam na bolovanju, liječim se, svakog mjeseca idem k psihijatru – kazao je Palinić, koji je i jučer vrlo teško govorio.

Kad je došao tog kobnog dana na dužnost, pregledao je vlak i sve je bilo ispravno. Prethodni strojovođa nije mu kazao da je bilo ikakvih teškoća s nagibnim vlakom.

– Problemi su počeli nakon prolaska Labina Dalmatinskog, u tunelu ili neposredno iza njega. Ne sjećam se točno. Vlak je počeo proklizavati. Upotrijebio sam sva tri sustava kočenja, zračno, hidrodinamično i elektromagnetsko. Kad sam vidio da ništa ne pomaže, da vlak ne usporava, povukao sam tester koji aktivira sustav za pjeskaranje. Ni to nije uspjelo – rekao je Palinić.

Strojovođa je već dvadesetak godina, a nagibni vlak vozio je pet-šest godina.

– To je bila borba za zaustavljanje – istaknuo je i dodao da ne bi pomoglo ni da je netko povukao ručnu kočnicu za slučaj opasnosti. Ne sjeća se je li to možda učinio kondukter. Ne zna je li putnicima kazao da povuku ručnu kočnicu, a kondukter ga je samo upozorio da nešto s klimom nije u redu.

Branitelji okrivljenika rešetali su ga pitanjima, uglavnom o kočenju i njegovu psihičkom stanju.

Joško Palinić izjavio je da nikad prije nije bolovao niti bio pod bilo kakvom terapijom. Uzeo bi tabletu kad bi ga zabolio zub ili slično.

Smanjio brzinu na 20 km

– Vlak je iskočio jer su šine bile namazane, to je moje mišljenje – kazao je.

 – Od uključivanja brzog kočenja do iskakanja vlaka bile su uključene sve kočnice – naglasio je Palinić.

Rekao je i da je prije polaska nagibnog vlaka kontrolirao spremnike za pijesak. Na izlasku iz Labina Dalmatinskog poštovao je ograničenje brzine od 40 kilometara na sat. Smanjio je brzinu čak na 20 kilometara.

Sudska vještakinja Lana Pahorić iz Centra za forenzična vještačenja “Ivan Vučetić” iz Zagreba kazala je da je u krvi strojovođe Palinića pronađena samo supstancija koja upozorava da je uzeo plivadon ili cafetin.

Komentara 2

LO
lojtra
13:01 16.05.2011.

Ovih smo dana svjedoci više \"pravosudnih\" postupaka pri kojima napadači optužuju žrtvu tj. oštećenika. A da je po pravici takvim bi \"braniteljima\" trebalo uputiti optužbe za suučesništvo!

SA
sargu123
17:06 16.05.2011.

Ne sjeća se taj ni da je član HDZ-a ! A Vlaisavljevićka \"nema vremena podsjetiti ga\" a ni posjetiti žrtve Hadezeovskog nemara !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije