Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontroverze oko uzroka željezničke nesreće u subotu u Rijeci

Strojovođa: Nisam kriv! Sindikat: Vlak je sabotiran

vlak6
Foto: Pero Lovrović/PIXSELL
1/8
22.11.2009.
u 12:31

Sumnje u sabotažu izrazili su strojovođa Nenad Jurinčić i predsjednik Sundikata strojovođa Nenad Mrgan, prema čijim riječima se nesreća mogla izbjeći.

Usporedo s ubrzanim radovima na uklanjanju posljedica teške željezničke nesreće u subotu u Rijeci, kako bi se promet na pruzi Rijeka-Zagreb što prije normalizirao, pojavile su se i prve kontroverze oko uzroka te nesreće.

Sumnje u sabotažu izrazili su strojovođa Nenad Jurinčić i predsjednik Sindikata strojovođa Nenad Mrgan, prema čijim riječima se nesreća mogla izbjeći na kolodvoru Škrljevo 20 kilometara ispred Rijeke, gdje je Jurinčić zbog gubljenja zraka iz sustava iz sigurnosnih razloga i sumnje u (ne)ispravnost kompresora zaustavio vlak, ali ga je ubrzo nakon toga ponovno pokrenuo jer mu je to dopustio pregledač vagona.

- Ja sigurno nisam napravio nikakvu pogrešku - rekao je Jurinčić za Dnevnik HTV-a.

U Hrvatskim željeznicama navodno tvrde da nije bilo tako, nego je strojovođa pokrenuo vlak prije nego što su uspjeli "otkačiti" dva vagona. Šef prometne sekcije HŽ-a iz Rijeke Miljenko Belančić, koji od subote ujutro koordinira raščišćavanje poprišta nesreće kategoričan je pak u tvrdnji kako se o uzrocima nesreće ne može argumentirano govoriti dok policija i osnovano povjerenstvo HŽ-a ne dovrše istragu.

Belančić: Nesreću nije skrivio retardant, uzrok ljudska pogreška?
– Četiri ekipe radnika od subote prijepodne neprekidno uklanjanju posljedica nesreće, ne staju ni noću – rekao je danas Miljenko Belančić, šef riječke Prometne sekcije Hrvatskih željeznica.

Ljudski faktor
Nadaju se normalizaciji željezničkog prometa za Rijeku i iz nje u ponedjeljak uvečer ili najkasnije u utorak, priča Belančić na poprištu teške željezničke nesreće koja se u 3.05 sati u noći na subotu dogodila na domak kolodvora Sušak–Pećine u Rijeci. Belančić koordinira poslom raščišćavanja tona željeza i rasutog materijala koji je ostao na pruzi i pokraj nje.

– Apsolutno je netočno da je uzrok nesreće prskanje pruge kemijskim sredstvima jer nismo obavljali nikakve radove zaštite na infrastrukturi – kazao je Belančić demantirajući tako medijska nagađanja da je i za tu nesreću, kao za onu u Rudinama, kriv – retardant.

Prema njemu, preuranjeno je govoriti i o uzroku i o šteti jer je to stvar istrage koja još nije ni blizu završnoj fazi. Uz policijsku istragu obavljaju se i istražne radnje koje provodi povjerenstvo HŽ-a. Neslužbeno doznajemo da je nesreću navjerojatnije uzrokovala ljudska greška.

– Ako se utvrdi nečija odgovornost i eventualna krivnja za nesreću, povjerenstvo će pokrenuti stegovni postupak – najavio je Belančić.

Spašavaju sadržaj
Radnici su danas s pomoću dizalice neoštećene kontejnere prebacivali u kamione Luke Rijeka koji su ih odvezli do luke i spasili što se još moglo spasiti od njihova sadržaja. Potom će se oštećeni kontejneri i vagoni prebaciti do kolodvora Škrljevo kako bi se sutra popravili kolosijeci i kontaktna mreža.

Stravičan prizor pokraj garaže trgovačkog centra Tower – 16 teretnih vagona zgužvanih kao da su od papira – i danas je privlačio pozornost mnoštva Riječana, a neki se još nisu uspjeli oporaviti od šoka.

Komentara 9

OB
-obrisani-
15:17 22.11.2009.

Banda prisiljava strojovođu da dade izjavu koja nebi teretila mafijase...sramota u sta se palicija upusta.

SE
sesede
16:19 22.11.2009.

kecnadesetku Objasni nam sta to strojovodja moze da kaze kako bih nekoga teretio. Valjda svi znamo sta radi jedan strojovodja.

OB
-obrisani-
15:10 22.11.2009.

Poštovani Hrvati. Imam za vas novu šalu koja kroži po Sloveniji.. U školi pita učiteljica maloga Ivicu koga on to voli .. I mali Ivica odgovori: Ja ne volim oca, jer je stalno odsutan i na poslovnom putu. A pitaa učiteljica: Voliš li ti svoju majku ?. Ivica odgovara: ne volim ni majku jer ona stalno odlazi od kuče na kavicu sa prijateljicama. Pa upita učiteljica: Pa koga onda ti voliš Ivice ? Dečko odgovori: Ja volim Hrvatsku nogometnun reprezentaciju jer ona ostaje doma... Naka vama bude lijepa nedelja i uspješan tjedan..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije