Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dosta im čekanja

Strojevi uljare stat će prvi put u 70 godina – radnici idu pred Vladu

uljara
30.11.2010.
u 17:04

Ostajemo u Zagrebu sve dok se ne nađe rješenje problema. Ne želimo biti jedina žrtva privatizacije nekadašnjega poljoprivrednog diva IPK Osijeka, kažu sindikalci

Svi radnici IPK Tvornice ulja Čepin od danas će prosvjedovati na Markovu trgu u Zagrebu. Strojevi će zbog toga prvi put stati u 70 godina postojanja ove tvrtke. Na zagrebačkim ulicama čepinski uljari planiraju ostati osam dana.

Prelivena čaša strpljenja

– Ostajemo u Zagrebu sve dok se ne pronađe rješenje našeg problema jer ne želimo biti jedina žrtva privatizacije nekadašnjega poljoprivrednog diva IPK Osijeka. Uljara je iz sastava toga giganta jedina ostala neprivatizirana, pa bi sada zbog nemara države trebala završiti i u stečaju – ogorčena je Helena Žeravica, povjerenica Sindikata PPDIV-a u IPK Tvornici ulja Čepin. Uljari nelogičnim smatraju potez države koja je proteklih godina u modernizaciju proizvodnje uložila 320 milijuna kuna, a sada joj više nije važna. Kap koja je prelila čašu radničke strpljivosti i ogorčenja prošlotjedni je sastanak s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem. Tada su izviješteni da je prijedlog o dokapitalizaciji čepinske uljare unosom zemljišta hrvatska Vlada odbila. Time je čitava stvar ponovno vraćena na sam početak.

– Imali smo povijesnu priliku da ova tvrtka još 2003. godine uđe u sastav koncerna Agrokor i njihove Zvijezde, a sada se nalaze na rubu. Država o ovoj tvornici nije vodila računa, nego je dopustila da se dogodi presedan. Uljari je sada neophodna transparentna privatizacija – dodao je županijski povjerenik Sindikata PPDIV-a Šimo Orešković.

– Bili smo strpljivi i vjerovali da će se konačno nešto pokrenuti i riješiti. Posljednja dva mjeseca smo bez plaće jer su banke blokirale račun tvrtke, a ide Božić. Ne znamo čemu da se radujemo. Možda stečaju? – gotovo kroz suze zapitala se sindikalna povjerenica Žeravica dodajući kako se bez obzira na sve proizvodnja odvija u tri smjene jer uslužne poslove obavljaju za Agrokor, Granolio, Žito i Fermopromet.

Prekid rada 24 sata

Strojevi će se u IPK Tvornici ulja Čepin potpuno zaustaviti samo na jedan dan, a onda će nastaviti s proizvodnjom. Dok će dio radnika prosvjedovati u Zagrebu, drugi će raditi i po 12 sati na dan, odnosno na poslu biti i po dvije smjene. Nakon toga će se rotirati, oni koji su radili odlazit će na prosvjed, a prosvjednici na posao u pogon.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije