Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žličica zdravlja

Strojem iz Hannovera jedini rade hladno prešano bučino ulje

ulje
Vjeran Žganec Rogulj/PIXSELL
03.11.2010.
u 14:50

Hladno prešano ulje koristi za želučane smetnje, prostatu i snizuje kolesterol. Bogato je vitaminom E. Proizvodi se svježe i rok trajanja mu je pola godine.

Jedini u Hrvatskoj proizvodimo hladno prešano bučino ulje. Počeli smo prije nekoliko tjedana, a stroj je iz Hannovera u Njemačkoj, pokazuju Darko Tkalec i njegova kći Lucija iz Šenkovca, 18-godišnja studentica menadžmenta turizma i sporta.

Hladno prešano ulje pandan je djevičanskom maslinovom ulju i kod nas je prilično nepoznato.

– Za jednu litru hladnog treba nam sat vremena, a toplog u sat vremena napravimo 10 litara. Također, za litru hladnog treba tri puta više koštica tikve golice. Zbog toga je i skuplje, pa 2,5 decilitara stoji 75 kuna – objašnjavaju Tkalci.

Ne velik stroj za hladno prešanje imaju kod kuće i njime "barata" Lucija. Nekoliko ulica dalje podigli su i uslužnu uljaru, gdje proizvode klasično bučino ulje, a u njoj je zaposlen Lucijin dečko Nikola Križarić.

– Hladno prešano ulje koristi za želučane smetnje, prostatu i snizuje kolesterol. Bogato je vitaminom E. Proizvodi se svježe i rok trajanja mu je pola godine, čuva se u hladnjaku. Ne isplati se koristiti ga za salatu, tek možda uz sireve. U zdravstvene svrhe dovoljna je jedna kavena žličica ujutro – pričaju Tkalci, pokazujući kako se proizvodi. U lijevak se ubace koštice i stroj iz njih istiskuje ulje. I to je to! Bez mljevenja, miješanja s vodom, pečenja i ostaloga što se radi kod klasičnog toplog prešanja.

Darko Tkalec 2002. se godine vratio iz Austrije, a s uljem bi kod nas počeo i prije da nije teško stradao u prometnoj nesreći 2004. godine. Tako da u biti rade Lucija i Nikola.

– Za gradnju uslužne uljare nisam dobio nikakve poticaje, iako sam ih tražio, tako da smo je napravili sami – kaže Darko Tkalec.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije