Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Štrbac: Presuda mora navesti EU na preispitivanje ulaska RH u EU

Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je danas kako se hrvatski parlament treba ispričati srpskom narodu za najveće etničko čišćenje počinjeno nakon Drugog svjetskog rata u akciji Oluja i ukinuti taj državni praznik.
15. travnja 2011. u 19:12 166 komentara 7 prikaza
štrbac
Foto: vl

Voditelj Veritasa, Savo Štrbac je za Vijesti B92 rekao kako će "današnje presude nekadašnjem hrvatskom vojnom vrhu dovesti u pitanje legitimnost proslave 5. kolovoza kao hrvatskog državnog praznika Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti" i ocijenio da takva odluka Haaškog tribunala predstavlja "dobru osnovu" kako bi Srbi prognani iz Hrvatske "brže i lakše povratili osobna, imovinska i politička prava koja su im oduzeta i uskraćena nakon akcije hrvatskih oružanih snaga Oluja".

Štrbac je za B92 izjavio da će presuda hrvatskim generalima "istaknuti neophodnost revizije hrvatske povijesti".
- Presuda, također, mora i neminovno navesti EU na preispitivanje da li je Hrvatska s ovako teškim teretom spremna ući u zajednicu demokratskih država, a bit će i jak vjetar u leđa protutužbi Srbije za genocid nad Srbima od 1991. do 1995. - rekao je Štrbac i istaknuo da je "najvažnija kvalifikacija presude sadržana u definiranju kaznenog djela kao udruženog zločinačkog pothvata na čijem je čelu bio tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i koje je sprovedeno u cilju protjerivanja srpskog stanovništva iz Kninske krajine".

B92 doznaje, ali ne navodi izvor, kako će Tribunal "uputiti poziv pravosuđu u Hrvatskoj i regiji da se i ostali članovi tog udruženog zločinačkog pothvata procesuiraju".

Dragan Marković Palma: Neka se hrvatski parlament ispriča srpskom narodu

Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je danas kako se hrvatski parlament treba ispričati srpskom narodu za najveće etničko čišćenje počinjeno nakon Drugog svjetskog rata u akciji Oluja i ukinuti taj državni praznik, doznaje agencija Beta.

- Parlament Hrvatske treba donijeti odluku o ukidanju Oluje kao državnog praznika. Da se radi o zločinu potvrdio je i Haaški tribunal presudom Anti Gotovini i Mladenu Markaču i zato hrvatski Sabor treba usvojiti Deklaraciju kojom osuđuje taj zločin i ispričati se srpskom narodu - rekao je Marković, zastupnik u srbijanskoj skupštini i suborac Željka Ražnatovića Arkana u čijim je postrojbama ratovao u Hrvatskoj.

Dodao je da je operacija Oluja bila udruženi zločinacki pothvat, na čelu sa tadašnjim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, "smišljen da protjera srpsko stanovništvo iz Kninske Krajine, što je i učinjeno".

- Za zločine počinjene u Oluji, osim vojnog, trebalo bi odgovarati i tadašnje političko vodstvo Hrvatske, jer se radi o planskom i smišljenom protjerivanju Srba - mudruje Dragan Marković Palma koji se prije nekoliko godina "proslavio" izjavom kako su mu "pjevali i svirali svi muzičari osim Bethovenna jer sam tada bio jako mali".

Franka Batelić
tužna vijest
Velika tuga u obitelji Franke Batelić: 'Otišla je sama, iznenada,u tišini...'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta