Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savo štrbac:

Štrbac: Nitko nije procesuiran za zločine tijekom Maslenice

štrbac
vl
20.01.2012.
u 15:28

Savo Štrbac tvrdi da je tijekom akcije ubijeno 348 srpskih vojnika i civila, od kojih 35 žena i troje djece stare do 12 godina

U povodu 19. godišnjice vojne operacije Hrvatske vojske i MUP-a "Maslenica" u petak se priopćenjem oglasio Savo Šrbac, predsjednik Veritasa. Riječ je o nevladinoj organizaciji sa sjedištem u Beogradu koja proučava progone i stradanja građana srpske nacionalnosti na području Hrvatske.

Štrbac tvrdi da su tijekom akcije koja se dogodila u siječnju 1993. godine u zadarskom zaleđu izvršeni zločini nad Srbima, to jest da je ubijeno 348 vojnika i civila, od kojih 35 žena i troje djece stare do 12 godina. Štrbac upozorava da za te zločine nitko nije procesuiran.

"Operaciju 'Maslenica' planirali su i izveli Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje Franje Tuđmana. Načelnik topništva sektora 'Velebit' bio je Agim Čeku, od čijih je granata zbog neselektivnog granatiranja općina Benkovac i Obrovac stradalo najviše civila", navodi Štrbac.

"Srbi iz spomenutih sela ubijeni su, prognani ili odvedeni u zatvore i logore. Njihova su bogata imanja opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskvrnuti ili porušeni, među kojima i Dvori Janković Stojana u Islamu Grčkom s crkvicom sv. Georgija (1675.), u kojoj je pokopan poznati književnik Vladan Desnica, i crkve sv. Georgija (1567.) u Smokoviću i sv. Ilije (1872.) u Kašiću", također se navodi u priopćenju.

Komentara 71

OB
-obrisani-
09:51 21.01.2012.

kapa dole kad ga pogledate on vam je noćna mora....zbog njega mnogi hrvoji ne spavaju lisice su spremne.....

JA
jamanuša
15:41 20.01.2012.

njegova politika je poznata \" za jednog Jovana sto Ivana\", to je već prošlo svršeno vrijeme nadam se,

KA
karlovcankica
15:55 20.01.2012.

uff..koji gadni chetnik..fuj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije