Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGIZLA DJEČAKA DOK SE IGRAO

Detalji napada riđovke: Riječ je o 'suhom ugrizu', zmijolovci objasnili o čemu se radi

Foto: Udruga Zmijolovac/Ivica Galović/Pixsell
1/3
24.08.2021.
u 16:16

Kako smo doznali, dijete se osjeća dobro i zasad nije bilo potrebe da mu liječnici daju protutrov, ali za svaki slučaj još će ga neko vrijeme zadržati u bolnici na promatranju

Otrovna zmija riđovka u ponedjeljak je na dječjem igralištu u Slavonskom Brodu na ruku ugrizla sedmogodišnjeg dječaka. Kako smo doznali, stravičnom događaju prethodila je bezbrižna dječja igra s loptom. U jednom trenutku lopta je bila napucana i dječak je otišao po nju. Lopta je bila u visokoj travi i, kada je on krenuo da je dohvati, zmija ga je ugrizla za dlan. Šokirani i uplašeni dječak otrčao je kući i ispričao roditeljima što se dogodilo.

- Roditelji su dječaka odvezli na Hitnu pomoć gdje ga je primio dežurni liječnik. Dječak je zadržan u bolnici na liječenju i promatranju - ispričao nam je brodski zmijolovac Vlado Lađarević, koji je zajedno s kolegom Darkom Karamazanom izišao na teren na intervenciju traženja i hvatanja zmije.

Budući da liječnici imaju malo iskustva s ugrizima zmija, kontaktirana su i članovi udruge Zmijolovac. Oni su ih uputili na medicinsku sestru s kojom već mjesecima drže edukaciju i predavanja o prvoj pomoći poslije ugriza zmija te o zaštiti ljudi i zmija u Brodsko-posavskoj županiji. Sreća u nesreći je što se radilo o tzv. suhom ugrizu, što znači da zmija nije ubrizgala otrov kada je ugrizla dječaka.

- Moguće je da je zmija dan ranije pojela miša i potrošila otrov, a njoj treba sedam do deset dana da ponovno nakupi veću količinu otrova u kesice. Druga mogućnost je da je dijete brzo povuklo ruku, pa nije uspjela izbaciti otrov iz kesica u tkivo – objasnio je Darko Karamazan.

On je dodao kako je "mokri ugriz" onaj u kojem otrov iziđe van. Tada vam poplavi ruka, nastaju plikovi i posljedice su daleko veće.

Kako smo doznali, dijete se osjeća dobro i zasad nije bilo potrebe da mu liječnici daju protutrov, ali za svaki slučaj još će ga neko vrijeme zadržati u bolnici na promatranju.

Zmija, nažalost, nije uhvaćena. Zmijolovci su pretražili okolicu, ali budući da je teren obrastao visokom travom i šikarom, neželjenog  gmaza nisu uspjeli pronaći. Ipak, nema sumnje da je riječ o riđovki.

- Dječakov tata rekao nam je da su se na dlanu jasno raspoznavale dvije male rupice, odnosno dva uboda razmaka 50 milimetara. Te rupice izgledaju kao da su vas ubole dvije čačkalice ili dvije medicinske igle. Nema dvojbe da je riječ o riđovki, jer druge zmije ostavljaju drugačije tragove – dodao je Karamazan.

Riđovka je jedna od tri otrovnice u Hrvatskoj, dosta raširena na području slavonske Posavine. Kao i ostale ljutice, ne progoni svoj plijen, nego čeka da joj plijen dođe na dohvat i tada ga napada smrtonosnom učinkovitošću. U usporedbi sa svojim većim srodnicima, riđovka je rijetko prijetnja čovjeku, no za male je životinje smrtonosna.

Ključne riječi

Komentara 18

ZT
ztadic1962
16:11 24.08.2021.

Zmijama se znanstveno bavim barem četvrt stoljeća, kroz ruke mi je, u katrijeri, prošlo barem 400 poskoka i stotinjak riđovki, pa me iz ovog naslova, punog strave, zanima jedno: Kako znaju da je dijete ugrizla riđovka? Naime, da bi se sa sigurnošću ustanovilo da je to bila otrovnica (a tamo žive isključivo riđovke, nema poskoka!), mora doći do prvih simptoma trovanja, a to je oticanje i to vrlo naglo, koje se od mjesta ugriza širi dalje. U ovom slučaju, od dlana prema gore, ali i po šaci, tako da prsti, ako je došlo do trovanja, uskoro postati "kao hrenovke" - neće se na njima vidjeti niti jedan kožni nabor, a neće ih biti moguće, od jake otekline, niti saviti. To su prvi simptomi. Može se, ako je ubrizgana veća količina otrova, ubrzo nakon ugriza javiti i mučnina, povraćanje, poremećaji u vidu i sluhu. međutim, to se javlja najčešće zato što je zmijski otrov jako alergen i može izazvati alergijsku reakciju koja, u nekim slučajevima, može završiti i smrtonosno - ne ubije vas otrov, nego "pogrešna" imunosna reakcija na otrov koja se zove anafilaktička reakcija. Izvrsno je što su dijete odveli u bolnicu, a liječnici su ga tamo stavili na promatranje. Naime, vjerojatno su pravilno zaključili da se, iz činjenice da je dijete ugizla zmija, ne može reći da li je to bila otrovnica. Ako ugriženi dio otiče i to jako i brzo, došlo je do trovanja i liječnici će znati kako dalje postupati. Ako oticanja nema, onda je to bio "suhi ugriz" otrovnice ili je dijete ugrizla zmija neotrovnica.

Avatar Idler
Idler
20:33 24.08.2021.

A kaj su kesice ? Nemrete si pomoć, jače je od vas 🤦‍♂️

JB
josip.barisic512@gmail.com
03:15 25.08.2021.

I da siguran sam da su nadležni pokosili okolicu dječjeg igrališta odmah nakon incidenta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije