Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi u EU

Strategija politike za mlade Europske unije

mladi
pixsell
22.01.2012.
u 12:00

Ciljevi strategije za mladu su: stvaranje novih mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje mladih, veće sudjelovanje mladih u društvu te jačanje solidarnosti između mladih i ostatka društva

Politika o mladima je u djelokrugu država članica Europske unije, no institucije EU određuju ciljeve i prioritete te zemljama članicama daju smjernice o provedbi. U razdoblju 2010.-2018. države članice EU provode zajedničku strategiju politike za mlade pod nazivom „Mladi – ulaganje i osnaživanje”. Naglašava se da su mladi jedna od najosjetljivijih društvenih skupina, posebno u okolnostima gospodarske krize. Ciljevi strategije su: stvaranje novih mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje mladih, veće sudjelovanje mladih u društvu te jačanje solidarnosti između mladih i ostatka društva. Europska komisija tijekom provedbe Strategije komunicira s mladima (posebno s mladima s manje mogućnosti).  

Isto tako države članice EU-a provode inicijativu „Mladi u pokretu – inicijativa za pokretanje potencijala mladih kako bi u EU ostvarili razborit, održiv i inkluzivan razvoj” usvojenu 2010. Njome se države članice EU-a poziva da žurno pristupe provedbi mjera koje će povećati kvalitetu obrazovanja, mladima olakšati uključivanje na tržište rada i povećati mobilnosti mladih. Konkretni su ciljevi: smanjenje udjela mladih u ukupnom broju nezaposlenih (EU 21%), povećanje udjela mladih sa završenim visokim obrazovanjem (u EU visoko obrazovanje ima 30% stanovništva, a procjenjuje se da će do 2020. gospodarstvo EU trebati 35% visoobrazovane radne snage), te smanjenje udjela mladih koji ne završavaju srednje obrazovanje na 10% (budući da je kod osoba bez srednjeg obrazovanja visok rizik od nezaposlenosti i života u siromaštvu).

Članice EU se također potiče na prilagođavanje obrazovnog sustava na način da ishodi učenja budu u većoj mjeri usklađeni s potrebama tržišta rada te da mladima omoguće lakše pronalaženje prvoga zaposlenja. Primjer aktivnosti kojom se mladima bez radnog iskustva pokušava olakšati pristup tržištu rada i poslodavce potaknuti na zapošljavanje mladih je Your first EURES job koja mladima iz država članica EU-a omogućava prijave na privremeni rad u drugoj državi članici EU-a.                         

U svrhu učenja kroz mobilnost sve zemlje članice EU-a provode program „Mladi na djelu” (Youth in Action) namijenjenoga mladima i organizacijama koje se bave mladima. RH u njemu punopravno sudjeluje od siječnja 2011. s istim pravima i uvjetima kao i ostale države članice EU-a. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti je kao tijelo nadležno za strateško planiranje sudjelovanja Hrvatske u Programu „Mladi na djelu” tijekom 2011. u proračun EZ-a uplatilo godišnji nacionalni doprinos. Projekti su namijenjeni mobilnosti mladih u svrhu neformalnog učenja (kroz druženje i razmjenu iskustava) i povećanju znanja i vještina mladih.

U projektima mogu sudjelovati mladi do 30 godina i osobe koje rade s mladima. Primjeri aktivnosti su razmjene mladih, inicijative mladih i dugoročno volontiranje u inozemstvu preko Europske volonterske službe. Glavnu riječ u osmišljavanju i provođenju projekata imaju mladi. Udruge mladih i tijela lokalne uprave imaju priliku razmijeniti iskustva u radu s mladima s kolegama iz cijele Europe, steći nova znanja i vještine potrebne za rad s mladima, primati i slati volontere, pronaći međunarodne partnere i surađivati na projektima. Među prioritetima Programa je uključivanje mladih koji iz socijalnih, zdravstvenih ili kulturnih razloga imaju manje mogućnosti. Za njegovu je provedbu u Hrvatskoj nadležna Agencija za mobilnost i programe EU. Natječaj za 2012. i informacije o Programu potražite na www.mobilnost.hr.

Da bi iskoristili mogućnosti koje im pruža EU mladi trebaju uložiti napor u učenje jednoga ili više jezika ostalih država članica EU-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije