Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANOST ZA BUDUĆNOST

Strategija obrazovanja zasuta tisućama kritika: To je utopija!

neven budak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
20.11.2013.
u 13:00

Za provođenje Strategije novac će se uglavnom osigurati iz fondova EU, odgovara prof. Budak zabrinutima za financije

Na predloženu Strategiju obrazovanja znanosti i tehnologije stigle su brojne primjedbe i sugestije. Iako je voditelj Strategije prof. dr. Neven Budak neposredno prije zaključivanja javne rasprave rekao da primjedbi gotovo i nema, posljednjih dana poslale su ih brojne institucije i udruge pa ih, prema riječima prof. Budaka, možda ima i tisuće. Samo Sveučilište u Zagrebu poslalo ih je više od sto, a opsežne primjedbe na Strategiju uputila je i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Na Vladinu stranicu o Strategiji upućeno je 270 sugestija i primjedbi, a nekoliko ih je uputio i Filozofski fakultet iz Splita. Njihova je osnovna primjedba na tragu onih da su autori Strategije napravili dobar popis želja za Djeda Božićnjaka. Čude se i pitaju: “Je li moguće da država kao ključna predlagateljica Strategije nije konkretnije i dosljednije promislila što je s društvenom uvjetovanošću za ostvarivanje većine zamišljenog u Strategiji?”. Upozoravaju da planirana istraživanja i analize mogu obaviti samo “ekspertni timovi društvenjaka, a njih uopće nema među nositeljima i izvršiteljima” pa Filozofski fakultet iz Splita stoga zaključuje da je riječ o “utopističkom tekstu u kojem se nižu dobre i lijepe želje”.

Prof. Budak odgovara da će se novac za provođenje Strategije najvećim dijelom osigurati iz fondova EU, a da im, za razliku od Splićana, Riječko sveučilište zamjera manjak ambicioznosti.

– Jedni kažu da smo preopširni, drugi da ideje nismo dovoljno razradili, jedni da smo morali predložiti i mjere, drugi da nam nisu trebale – kaže Budak pred čijom je ekipom posao analize svih primjedbi i prijedloga pristiglih u javnoj raspravi.

>> Ne trebaju nam genijalne, već realne strategije

Komentara 1

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
15:41 20.11.2013.

Ma šta ćeš ti osigurati bijedo partijska? Tijekom dva desetljeća niste maknuli povijest od istorije pa ti studenti još uče iz knjiga na ekavici iz 60-ih godina, propalico sa nezasluženim doktoratom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije