Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strategija obrazovanja

Pupovac: 'Što se tiče Ante i Draže, daleko im kuća obojici'

Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
09.10.2014.
u 15:30

Odmah na početku rasprave HDZ-ovci su tražili da se Strategija danas skine s dnevnog reda jer je u Sabor nisu došli predstaviti ministar Vedran Mornar ili njegova pomoćnica, već "netko treći".

Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije želi se osigurati kvalitetno obrazovanje dostupno svima pod jednakim uvjetima u skladu sa sposobnostima svakog korisnika, istraživanjima i inovacijama želi se unaprijediti ukupni svjetski fond znanja te pridonijeti boljitku hrvatskog društva, a napose gospodarstva, objasnio je danas u Saboru zamjenik ministra obrazovanja Roko Andričević predstavljajući Strategiju zastupnicima. Većinu vremena dok traje rasprava o ovoj važnoj strategiji u sabornici sjedi manje od 20 zastupnika.

Strategija uvodi koncept cjeloživotnog učenja i bavi se svim razinama odgoja i obrazovanja te obuhvaća znanost i tehnologiju.

Netko treći

- Strategija nije usko vremenski ograničena Obrazovanje i znanost sustavi su koji su osjetljivi, pa nagle, nedovoljno pripremljene promjene mogu nanijeti ozbiljne štete. Opredjeljivanjem za ovu Strategiju Hrvatska počinje dugoročnu sustavnu brigu o obrazovanju i znanosti kao svojim nacionalnim i razvojnim prioritetima koji će njezinim građanima omogućiti kvalitetniji i ispunjeniji život – objasnio je Andričević.

Odmah na početku rasprave HDZ-ovci su tražili da se Strategija danas skine s dnevnog reda jer je u Sabor nisu došli predstaviti ministar Vedran Mornar ili njegova pomoćnica, već "netko treći".

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Neprihvatljiva je Vladina arogancija da u Saboru ne vidimo predstavnike koje je sama predložila, ministra Vedrana Mornara i pomoćnicu Ružicu Beljo Lučić. Vlada je poslala nekog trećeg, a sljedeći će put poslati portira – žalio se HDZ-ov Željko Reiner, a SDP-ov bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović ovaj je Reinerov istup nazvao "tjeranjem demagogije i otežavanjem rada Sabora na temi oko koje bi se svi trebali suglasiti" jer će ministar doći u Sabor nakon sjednice Vlade.

- Klub HDZ-a globalno se može složiti s načelima Strategije, ali ne i s cijelim dokumentom koji je skup lijepih želja i nema veze s hrvatskom stvarnošću, ne samo danas, nego i u budućnosti. Ne kaže se kako će se te lijepe nakane ostvariti, pa postoji opravdani strah da će to ostati samo mrtvo slovo na papiru, kao i mnogi dokumenti koji su vladajući donijeli – rekao je Reiner koji vjeruje da je pogrešno na obrazovanje i znanost gledati kao trošak, jer je zapravo riječ o ulaganju.

Došla je prekasno

Nezavisni Branko Vukšić smatra da je strategija došla prekasno jer nema vremena za neki temeljiti dogovor lijevih i desnih, a sumnja i u njenu provedivost jer se donosi na kraju mandata.

- Ova će strategija ostati mrtvo slovo na papiru. Nema detaljne snimke stanja i analize kako bismo mogli reći što ne valja. Hrvatski obrazovni sustav funkcionira kao raštrkani priučeni orkestar u kojem dirigenti sami mijenjaju note – tvrdi Vukšić koji misli da je najbolji model obrazovanja u Finskoj, gdje je obrazovanje besplatno.

HDZ-ov Frano Matušić dodao je da s pravom sumnja u provedivost dokumenta jer zahtijeva veće izdvajanje iz državnog proračuna.

- Ova strategija nema smisla i nije provediva i to će se vidjeti već na idućem proračunu. Temeljne pretpostavke za ovu strategiju su financijski okvir kojeg nema niti ćemo ga imati – uvjeren je Matušić.

SDP-ova Dunja Špoljar ustvrdila je da ne postoji najbolja škola na svijetu jer kad bi postojala onda bi ju svi kopirali i organizirali baš takvu školu.

- Strategija uvodi kao koncept života cjeloživotno učenje i obrazovanje, a njihovi ciljevi su ekonomske prirode – primijetila je Špoljar te dodala da je važno dostići cilj da se unaprijedi kvaliteta rukovođenja odgojno-obrazovnim ustanovama.

Dignitet struke

Reiner je SDP-u zamjerio što se nisu osvrnuli na pitanje Europske komisije koju je zanimalo pridaje li se dovoljna pozornost strukovnom obrazovanju i kako ga mislimo povezati s tržištem rada. Toga nema ni u strategiji, primijetio je Reiner, a SDP-ov Damir Tomić ga je pitao zašto sad to spominje kada je i HDZ mogao sudjelovati u dugoj javnoj raspravi.

Matušića je zanimalo hoće li se povećati sredstva za obrazovanje i materijalni status učitelja u idućem proračunu.

- Problem digniteta struke nije od danas, a što se tiče financijskog okvira, mislite li da se ti ciljevi mogu realizirati u jednoj godini i proračunu koji slijedi. Da smo imali strategiju prije 20 godina, mi danas ne bi govorili o financijskim problemima – odgovorio je Damir Tomić.

SDSS-ov Milorad Pupovac primijetio je da je daljnje rezanje budžetskih pretpostavki za obrazovanje i znanost u suprotnosti s ovom strategijom, koja, naglašava, nije popis lijepih želja već imperativ za bolje obrazovanje i bolju znanost.

- Ako dopustimo da se režu proračunske stavke za obrazovanje i znanost onda će ova Strategiji i biti lijepe želje – upozorio je Pupovac.

Škola nema mogućnosti da dođe do riječi, jer da je drugačije ne bismo imali poražavajući rezultat po kojem 20 posto učenika na području istarske županije vjeruje da je Ante Pavelić bio antifašist, dodao je Pupovac i zamjerio što se novac, umjesto na obrazovanje, troši na vojne misije.

- Što mislite koliko, s nekakve druge strane, piše da je Draža Mihajlović bio antifašist? 90 posto – dodao mu je HDSSB-ov Boro Grubišić, a Pupovac je spremno odgovorio.

- Što se tiče Ante i Draže, daleko im kuća obojici, a budući da je ovo naša kuća i budući da mi nemamo problem sa Dražom, ali imamo sa Antom pozivam vas da se time bavimo, a pustimo onima kod kojih je i u čijoj je kući problem Draža da se oni pozabave time – rekao je Pupovac. Na njegovu opasku o trošenju novca na vojsku reagirao je HDZ-ov Dujomir Marasović.

- Hrvatska je samostalna država i treba slati misije po cijelom svijetu i na Kosovu. Treba racionalizirati na udrugama kao što je ona na Preradovićevom trgu koja širi vjersku mržnju i protiv pravoslavnih, katoličkih, muslimanskih i svih inih vjernika jer kažu Hrvatska bez Boga, pa će biti slobodna Hrvatska. Treba racionalizirati na onima ispred Riječkog HNK-a gdje pedersku zastavu stavljaju jučer na Dan nezavisnosti – kritizirao je Marasović te nastavio i o "Anti i Draži".

- Vi ste imali ovdje samo problema sa Antom, ja sam imao s Antom, Jozom, ali i s Dražom. I prije 50 godina imali smo problema s Dražom, i prije 20 godina – tvrdi Marasović. Pupovac mu je odgovorio da ne zna koliki su bili njegovi problemi “ni s Antom, ni s Dražom".

- Ali vjerujte mi, iz vlastitog iskustva, čovjek ima najviše problema sam sa sobom – kazao je Pupovac Marasoviću.

>>Milanović: Tko se mača laća, od mača možda ne mora poginuti, ali će se porezati

>>Strategija obrazovanja zasuta tisućama kritika: To je utopija!

Komentara 31

ĆA
ćaćaća
14:51 09.10.2014.

etno biznismen još jaše..možda je trebao braću koja su ratovala protiv hrvatske ugurati u sabor...

Avatar TvojUjko
TvojUjko
15:43 09.10.2014.

Pupovcu je najveći problem što 20% djece u Istri vidi Antu Pavelića kao antifašistu....a Draži se dižu spomenici, to nikome nita

MA
malimiš00
14:53 09.10.2014.

Puno toga oni ne znaju, ne znaju kako spasiti ovu državu.. jedino što su znali je doći na vlast i prodati nam foru kao što je bila plan 21!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije