Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAJEDNO

Stranke HNS-a predlažu načelnike općina na lokalnim izborima

hns
Braco Selimović
14.03.2012.
u 10:07

Hrvatske stranke će sigurno koalirati u općinama gdje Hrvati nisu većina, a pitanje koalicija u većinskim hrvatskim općinama još uvijek je otvoreno

Na zadnjoj sjednici Hrvatskog narodnog sabora razgovaralo se o lokalnim izborima i zajedničkim listama koje bi se mogle uspostaviti. Kako nam je rekla predsjednica Hrvatske seljačke stranke Ljiljana Lovrić postignut je načelni dogovor da stranke HNS-a izađu s jedinstvenim prijedlozima kandidata za načelnike u više općina u BiH.

Pitanje zajedničkih lista

- Konačni dogovor po ovom pitanju nije postignut jer na sastanku nisu bili predstavnici HDZ-a 1990. S druge strane, iznesena su različita mišljenja o tome trebaju li stranke HNS-a izaći zajednički s listama za vijećnike. Jedni smatraju kako zajedničke liste za gradska i općinska vijeća trebaju biti u svim općinama, dok drugi smatraju kako u većinskim hrvatskim gradovima i općinama svaka stranka treba izaći posebno sa svojom listom. Očekujemo kako će se konačni dogovor o ovom pitanju postići u roku od mjesec dana, rekla nam je jučer Lovrić. O ovoj temi će se razgovarati i na sljedećim sjednicama čelnika HNS-a koji bi se uskoro trebali održati. Nakon susreta čeništva HNS-a predsjednici HDZ-a 1990 dr. Božo Ljubić i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović s najužim stranačkim vodstvima održali su konzultativno-radni sastanak na kojemu su analizirali dosadašnju suradnju ove dvije stranke na svim razinama vlasti.

Zadovoljni suradnjom

Posebno je, na ovom sastanku, bilo riječi o funkcioniranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji. Zaključeno je zadovoljstvo međusobnom suradnjom u županijskim vladama uz naglasak na međusobno jačanje povjerenja. Također je razgovarano o predstojećim lokalnim izborima, te načinima suradnje na izborima, kako ove dvije stranke tako i stranaka okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru BiH. Zaključeno je da svi prijedlozi i otvorena pitanja budu predmet konkretnih dogovora stranačkih vodstava na svim razinama. Bilo je riječi i o procesu izbora nove Vlade u Hercegbosanskoj županiji. Iz odgovornosti prema svim građanima u ovoj županiji, zaključeno je da ovaj proces uspostave Vlade treba što prije završiti na ranije dogovorenim načelima. Županijska Vlada još nije uspostavljena samo u ovoj županiji.

Dva predsjednika su informirala stranačka vodstva o rezultatima razgovora šest stranačkih lidera u Banjoj Luci. Izraženo je zadovoljstvo spremnošću svih sudionika razgovora da se nađu najbolja rješenja koja će osigurati ustavnu ravnopravnost svih naroda i građana i ubrzati put Bosne i Hercegovine prema NATO-u i Europskoj uniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije