Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG AGROKORA

Slobodna Hrvatska kazneno prijavila Dalić, DORH još sve razmatra

Martina Dalić, Andrej Plenković
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Autori: Hina, Vecernji list
09.05.2018.
u 19:16

"Smatramo da pored nedvojbene političke odgovornosti ministrice Martine Dalić, koja se očituje u skandaloznom pristupu rješavanju najvažnijih državnih pitanja, a kojim je omogućila svojim prijateljima i partnerima zaradu od nekoliko stotina milijuna kuna, postoji i kaznena odgovornost zbog povreda odredbi Kaznenog zakona", ističu iz Slobodne Hrvatske.

Stranka Slobodna Hrvatska priopćila je u srijedu da je protiv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić podnijela kaznenu prijavu, u kojoj ju optužuju da je zlouporabila položaj i ovlasti, trgovala utjecajem te zlouporabila povlaštene informacije pri izradi tzv. lex Agrokora i na taj način svojim prijateljima i partnerima omogućila nezakonitu zaradu od nekoliko stotina milijuna kuna.

 "Smatramo da pored nedvojbene političke odgovornosti ministrice Martine Dalić, koja se očituje u skandaloznom pristupu rješavanju najvažnijih državnih pitanja, a kojim je omogućila svojim prijateljima i partnerima zaradu od nekoliko stotina milijuna kuna, postoji i kaznena odgovornost zbog povreda odredbi Kaznenog zakona", ističu iz Slobodne Hrvatske.

 Kažu kako kaznenu prijavu podnose kako bi ubrzali rad DORH-a na ovom predmetu te osigurali uvid javnosti u postupke koje će nadležno državno odvjetništvo poduzimati u konkretnom predmetu.

 Osnovanost sumnje da je Dalić počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i zlouporabe povlaštenih informacija vide u današnjem tekstu portala Index.hr, koji je objavio e-mail korespondenciju Martine Dalić s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na izradi tzv. lex Agrokora.

 U obrazloženju kaznene prijave, koju su podnijeli zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu, iz Slobodne Hrvatske navode kako je iz tog teksta i priloženih poruka elektroničke pošte vidljivo da je Dalić u dužem vremenskom periodu bila u komunikaciji s privatnim osobama kojima je neovlašteno otkrivala informacije do kojih je došla kao državni dužnosnik, odnosno potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta.

 Upozoravaju kako su se ti povjerljivi pravni i financijsko-poslovni podatci, uključujući i sadržaji razgovora članova Vlade s investitorima, bankarima i stranim diplomatima, odnosili na poslovanje Agrokora, razmjere dubioza u tom koncernu te potrebe izrade posebnog zakona, a nisu bili javno dostupni, naročito ne dioničarima ili vjerovnicima Agrokora.

 "Raspolažući povlaštenim informacijama privatne osobe iskoristile su informacije pozicionirajući se i lobirajući za svoje privatne interese te poduzimajući i druge radnje prije, tijekom i nakon donošenja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku (poznatijem kao Lex Agrokor), a kojim radnjama su ostvarili veliku materijalnu korist", tvrde u Slobodnoj Hrvatskoj.

 Uskoku predlažu da poduzme sve zakonom predviđene radnje kako bi osumnjičena bila proglašen krivim i kažnjena po zakonu.

Nadležno državno odvjetništvo postupa po nekoliko podnesenih mu kaznenih prijava vezanih uz trgovačko društvo Agrokor i za potrebe tog postupanja, između ostalog, razmatra relevantnost informacija objavljenih u javno dostupnim izvorima, kratko su odgovorili iz DORH-a na upit portala Dnevnik.hr.

Komentara 47

RI
rimac444
22:10 09.05.2018.

Dalička je samo jedna igračica u timu velikog majstora Plenkovića i biti će tu dokle to bude htio Plenković a ne šugavi kojoti koji reže na hrvatsku karavanu. Naša je sreća što smo nakon Oca domovine dobili tako velikog političara, kojeg bi trebali nositi kao kap vode na dlanu.

RI
rightside
19:43 09.05.2018.

"slobodna hrvatska" su nekakvi srbi ili jugonostalgicari ili antife ili tko?? il su vam platili parsto kuna da ih malo izreklamirate no ocito vam je malo placeno kad se ni imena ni podaci ne objavljuju,,))) "klasika" za medije tipa ovaj il 24 sata il ostali u nizu istog gazde,,)))

DU
Deleted user
19:31 09.05.2018.

Prvi put čujem za tu stranku. Koriste jeftin štos da bi se besplatno promovirali. Moraju znati da je lažno prijavljivanje dakle bez dokaza također kazneno djelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije