Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEUSPJEH

Stranka kancelarke Angele Merkel poražena na pokrajinskim izborima

merkel
AFP
Autor
Zorana Bajt
21.02.2011.
u 17:19

Poslije Hamburga održat će se još šest pokrajinskih izbora na kojima bi CDU mogao izgubiti 13 mandata u gornjem domu parlamenta Bundesratu

Vladajuća stranka kancelarke Angele Merkel Kršćansko-demokratska unija (CDU) doživjela je težak poraz na lokalnim izborima u Hamburgu osvojivši samo 22 posto glasova, dvostruko manje nego na prošlim parlamentarnim izborima u ovom gradu-pokrajini, kojim će u idućem mandatu vladati socijaldemokrati, prenosi BBC.

Nova kampanja

Izbori u Hamburgu važni su ne samo zbog odnosa snaga u Bundesratu, gornjem domu parlamenta u kome su zastupljeni predstavnici 16 pokrajina nego i zato što mogu utjecati i na ishod ostalih šest pokrajinskih izbora koji će se ove godine održati te na savezne izbore koji će se održati 2013. CDU je poslije poraza u Hamburgu izgubio tri zastupnika u Bundesratu, u kojem otprije ima manjinu.

– CDU je poražen u Hamburgu gore nego što je bilo tko očekivao. Kancelarka Merkel sada će najvjerojatnije početi žešće braniti interese Njemačke u svijetu kako bi pridobila svoje konzervativne pristaše – izjavio je za Reuters Dietmar Herz, politolog sa Sveučilišta Erfurt. Bivši kancelar Gerhard Schröder 2005. raspisao je izvanredne izbore nakon što je SPD doživio nekoliko poraza na pokrajinskim izborima, dodatno oslabivši svoju poziciju u Bundesratu u kojem su bili manjina od 1999.

Crni scenarij

CDU sada ima 31 od 69 mjesta u Bundesratu. Na ostalih šest pokrajinskih izbora koji se trebaju održati ove godine biraju se još 24 zastupnika Bundesrata, a prema najgorem scenariju stranka kancelarke Merkel mogla bi izgubiti još 13 mandata. Mediji smatraju da je na poraz CDU utjecao i skandal s ministrom obrane Karlom-Theodorom zu Guttenbergom koji se odrekao doktorske titule pošto je optužen da je prepisao disertaciju iz ustavnog prava.

Komentara 12

OB
-obrisani-
20:17 21.02.2011.

21.02.2011. u 20:09h sipa je napisao/la: Nova vest SR Nemacka ima 2 biliona evra duga. Bice uskoro propast EU vest teletex na RTL Lokomotiva ekononomije u EU polako posrece . Kako je tek u ostalim clanicama?

OB
-obrisani-
22:10 21.02.2011.

21.02.2011. u 20:17h sipa je napisao/la: --------------------------------------------------- srce malo Kako se on tome veseli, šteta da to doživjeti neće, naime sipica ako Njemačka posrne radi duga ti to nažalost nečeš vidjeti jer ćeš prije umrjeti od gladi. “Jadna dužna“ Njemačkačka godišnje izveze robe za 1.150 milijardi $ a to je više nego vrjedi cjela pokojna Kugovina odnosno 7 država nastalih njenim raspadom, nemoj ti brinuti za Njemačku.

Avatar Dolar=0
Dolar=0
16:52 22.02.2011.

Nemacka je toliko napredna i demokratska . Da cak deca postaju roditelji sa 13.g. (mama) i 15.g.(tata). Nisu ausledneri neko Nemacka deca. To je zapadna obrazovanje i kultura. Pravi srednji vek Kakav je odnos njihovih roditelja .sa decom . Katastrofa.fa. Deca prave decu. Toliko je deci ispran mozak . I ubedjena su da oni sve znaju a nista neznaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije