Naslovnica Vijesti Hrvatska

Strani radnici: u bolnice i domove stiže 200 medicinskih sestara

Tržište se otvara i za deset fizioterapeuta, radnih terapeuta, socijalnih radnika te po pet stranih psihologa i logopeda
17. prosinca 2018. u 00:00 30 komentara 9127 prikaza
Naslovnica 17. 12. 2018.

Do kraja ovog mjeseca hrvatska će vlada utvrditi godišnju kvotu za zapošljavanje stranaca u 2019. na kojoj bi se, prema prijedlogu, trebalo naći čak 63.600 radnika. Prvi put Hrvatska će uvesti i 200 stalnih medicinskih sestara ili tehničara. Njih 50 radilo bi u sustavu zdravstva, a 150 u domovima za starije.

Domovi bez osoblja

Sustav socijalne skrbi dosad se nije u većoj mjeri nalazio među djelatnostima s deficitom radne snage pa je ove godine u toj branši zaposleno samo pet stranaca na poslovima instruktora pasa vodiča. Od iduće godine u socijalnoj bi se skrbi moglo zaposliti čak 460 stranaca. Osim medicinskih sestara i njegovateljica, domovi za starije, ali i djecu, trebaju kuhare, pomoćne kuhare, čistačice, no isto tako tržište se otvara i za deset fizioterapeuta, radnih terapeuta, socijalnih radnika te po pet stranih psihologa i logopeda.

>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

Donosimo i sljedeće teme:

>> Rotor zatvoren: kako izbjeći gužve

>> Dječak je trebao biti živ. Sepsa ne ubija uvijek

>> Životni i radni vijek sve su dulji, a vozači nakon 67. moraju na preglede

>> Udruga autora udžbenika: Izbacite riječ kurikulum i uvedite hrvatski kurikul ili uputnik

Naslovnica 17. 12. 2018. | Autor :

Roštilj
Za sve grill majstore
Želite sočne, mekane, ali i hrskave kobasice na roštilju? Evo nekoliko tajni za savršene bucke

A1 izdvaja za Vas

 • ing-12345:

  Apsolutna je laž da u hrvatskoj nema radnika. No nema više kmetova koji će raditi za kruh i vodu. A Plenković i njegova klijentelistička vlada i želi da hrvati i dalje budu kmetovi pa sa ovim radnim dozvolama za strance ... prikaži još!e želi rušti cijenu rada u Hrvatskoj. Svaki normalan građanin Hrvatske koji živi od svoga rada treba se tome suprostaviti.

 • Avatar Čitatelj300
  Čitatelj300:

  Ove godine nisu ni pola dozvola za turizam iskoristili. Može biti i 100 tisuća dozvola, svejedno je. Plaće su niske a troškovi stan hrana itd kao u njemačkoj. A o izrabljivanju da i ne govorim...

 • Hladan:

  Nedao Bog dati vecu placu hrvatskome radniku, neka i vehabije u HR dodju raditi, samo neka su jeftini!!