Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strani analitičari:

'Hrvatska će bez dramatičnih promjena za tri do četiri godine bankrotirati'

Vlada
Foto: Davor Javorović/Pixsell
18.05.2015.
u 09:01

Bez cjelovitih strukturnih reformi mnogi vjeruju kako će gospodarstvo ove zemlje biti u krizi do kraja desetljeća, kaže analitičar u Standard banci Demetrios Efstathiou

– Strašan koktel golemog iznosa duga, velikog fiskalnog deficita i nedostatka rasta doveli su hrvatski profil zaduženosti vrlo blizu neodrživoj razini. Bez cjelovitih strukturnih reformi mnogi vjeruju kako će gospodarstvo ove zemlje biti u krizi do kraja desetljeća – piše financijski portal Emerging Markets, jedno od poslovno-financijskih izdanja Euromoneyja.

Ako se nešto dramatično ne dogodi, za tri do četiri godine govorit ćemo o hrvatskoj krizi, upozorio je analitičar u Standard banci Demetrios Efstathiou.

– Iako se u 2015. najavljuje rast BDP-a od 0,5 posto, taj oporavak dolazi kasno. Kombinacija javnog duga, prekomjernog deficita i nedostatka rasta gurnula je Hrvatsku na neodrživu razinu – rekao je i dodao kako država očajnički treba strukturne reforme koje će potaknuti ekonomiju i gospodarski rast.

– Zemlja je suočena s brojnim strukturnim pitanjima koja se moraju riješiti u kratkom i srednjem roku. Međutim, ne možemo očekivati veće promjene dok ne prođu izbori, a to znači da će se time pozabaviti nova Vlada – rekao je Petar Tabak, ekonomist Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji prati Hrvatsku, Srbiju i Rusiju.

On dodaje da Vlada i smanji proračunski deficit sa sadašnjih 5,5 posto BDP-a na tri posto, to ne bi bilo dovoljno da se zaustavi gomilanje duga zbog slabog ekonomskog rasta i niske inflacije.

>> "Grci i Hrvati, imate preveliki apetit, a nemate što izvoziti"

Komentara 46

PI
pixiee
09:20 18.05.2015.

eto do kuda nas je ova kukuriku vlada dovela!! Do bankrota?!?! pričaju jedno, rade drugo, nije njima ni malo stalo do oporavka! Sramota kakvu vlast imamo!

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
09:29 18.05.2015.

Bankrotirat ćemo već sljedeće godine ako ostane ova nesposobna Vlada i dalje... Sva sreća što uskoro odlaze...

Avatar aj_ća
aj_ća
09:37 18.05.2015.

Izbori sto prije! Vrijeme je za promjene na celu s g. Karamarkom i ljudima koji znaju i zele. 😊

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije