Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI U BIH

Stranci Ujedinjena Srpska zabranjeno sudjelovanje na izborima, Dodik prijeti bojkotom

Banja Luka: Milorad Dodik s maskom na licu glasovao na parlamentarnim izborima
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/3
09.10.2020.
u 17:43

Stranka koja je u koaliciji sa SNSD-om Milorada Dodika objavila je krajem rujna spot u kojem se pojavljuju tri mlađa muškarca koja na stereotipan način predstavljaju Albanca, Hrvata i Bošnjaka, a poruke koje izgovaraju agresivne su i aludiraju na agresorske motive tih naroda prema Srbima

Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Bosne i Hercegovine da zbog promidžbenog spota koji može poticati na mržnju, izazivati strah i netoleranciju zabrani stranci Ujedinjena Srpska (US) sudjelovanje na predstojećim lokalnim izborima dodatno je podigla predizborne tenzije u BiH.

“Agresivni prema Srbima”

Stranka koja je u koaliciji sa SNSD-om Milorada Dodika objavila je krajem rujna spot u kojem se pojavljuju tri mlađa muškarca koja na stereotipan način predstavljaju Albanca, Hrvata i Bošnjaka, a poruke koje izgovaraju agresivne su i aludiraju na agresorske motive tih naroda prema Srbima. Tako je nakon pristiglih žalbi zaključio SIP te zabranio US-u sudjelovanje na izborima 15. studenoga, a predsjedniku stranke, inače zastupniku u državnom parlamentu Nenadu Stevandiću izrekao i novčanu kaznu od pet tisuća eura. Odluka SIP-a izazvala je oštre reakcije u entitetu Republika Srpska. U prvoj izjavi član Predsjedništva BiH i čelnik vladajuće stranke u RS-u Milorad Dodik najavio je čak i mogućnost bojkota lokalnih izbora ako odluka ne bude poništena, a njegovu koalicijskom partneru omogućeno sudjelovanje na izborima. Za sve je okrivio SDA i oporbene stranke iz RS-a, čiju su kadrovi na kontroverzan način izabrani za članove SIP-a. Naime, iako je formalno u koaliciji sa SNSD-om i HDZ-om, SDA je uz pomoć srpskih i bošnjačkih oporbenih stranaka u državnom parlamentu prije pola godine imenovala tri nova člana SIP-a (dva srpska i jednog hrvatskog), i to u više nego spornoj proceduri.

Banja Luka: Milorad Dodik s maskom na licu glasovao na parlamentarnim izborima
1/32

– Od formiranja novog nelegitimnog saziva SIP-a to tijelo se ponaša kao subjekt izbornog procesa, a ne kao neutralna institucija zadužena za provođenje izbora. SIP je već kršio Ustav mijenjajući rok održavanja izbora, a sada pokušava promijeniti sudionike izbora, ostalo je samo da na kraju preinači i volju naroda na izborima, što bi bio kompletan izborni cirkus, na što SNSD neće pristati – poručio je Dodik. Iako je mala šansa da Dodik uistinu bojkotira izbore, čak i ako Stevandićeva žalba bude odbačena, cijeli izborni proces ozbiljno je kompromitiran. Uz prolongiranje datuma izbora, izdvajanja posebnog termina za izbore u Gradu Mostaru, brojne žalbe na registraciju birača i pandemiju koronavirusa, na ovogodišnje lokalne izbore baca sjenu i to što ih organizira SIP u koji su izabrani savjetnik Željka Komšića, čelnika DF-a i člana Predsjedništva BiH, potom bivša savjetnica predsjednika SDS-a Mirka Šarovića i bivši kandidat na izborima PDP-a, još jedne oporbene srpske stranke. Milorad Dodik, kao i čelnik HDZ-a Dragan Čović optužuju SDA da je ovakvim kadroviranjem u SIP-u stvorila preduvjete da upravlja izbornim procesom uz pomoć svojih poslušnika iz srpske oporbe i Komšićevog DF-a. HDZ posebno ukazuje na mogućnost manipuliranja na općim izborima 2022. godine kroz nametanje nelegitimnih hrvatskih predstavnika, odnosno ponavljanje “slučaja Komšić” na nižim razinama vlasti.

Napokon bira i Mostar

Predizbornih istraživanja javnosti još nema, ali očekivanja su da će tri vodeće nacionalne stranke – SDA, SNSD i HDZ BiH – zadržati dominaciju u najvećem broju općina i gradova. Svojevrsna nacionalna bitka vodit će se za Srebrenicu, Stolac i Mostar, najveći hercegovački grad koji prvi put nakon 12 godina bira gradski parlament. Odlukom SIP-a izbori u Mostaru održat će se 20. prosinca, a opravdanje za takvu odluku SIP je našao u činjenici da su se tek postizanjem sporazuma između SDA i HDZ-a o izbornim pravilima za Mostar stekli uvjeti za raspisivanje izbora u ovom gradu. Što se tiče ostalih lokalnih zajednica, HDZ je dominantan u svim većinski hrvatskim općinama i gradovima, SNSD očekuje također uvjerljivu pobjedu, iako oporba najavljuje žestoku borbu za vlast u Banjoj Luci i Trebinju. Na bošnjačkoj političkoj sceni najveća neizvjesnost je u Sarajevu, gdje četiri oporbene stranke zajednički nastoje srušiti SDA s vlasti.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar mason
mason
23:56 09.10.2020.

Gledam taj video i pitam se koga su to Hrvati pocistili iz Hrvatske ? Srbi su iz Hrvatske sami otisli tj vratili se natrag odakle su i dosli. Hrvate se Srbi pocistili iz te bjedne enklave zvana republika srpska.I ne kuzim mozak tih Hrvata koji svrsavaju na ovog krkana dodika.

GO
Gorann
18:05 09.10.2020.

SIP je potpuno pod kontrolom muslimana. Bezobrazno su izigrali Hrvate ubacujući isključivo svoj kadar. Isto kao što su izigrali i kod potpisa izborni zakon za Mostar + izborni zakon za bih do kraja 2020, a onda nakon Mostara odustali izbornog zakona za bih i Bakir se popišao na svoj potpis kao i babo mu Alija na sve što bi potpisivao. Bilo bi dobro da Hrvati i Srbi sve bojkotiraju i drže se svojih općina, bih je propala i samo je infuzija milijuna iz EU već 25 godina održava na životu.

IM
Inmerps mod aZ
17:55 09.10.2020.

Opet Bugari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije